Versengés Szent Pál szellemében

A sorverseny mellett az akadálypályák ez évi különlegessége Szent Pál viszontagságos missziós életének felidézése, a különböző feladatok „leküzdése” ebben a szellemben. Így megtapasztalhatták, milyen az akadályokkal teli damaszkuszi úton bekötött szemmel haladni a társak irányítására, segítségére hagyatkozva. A „páli levelek” megkeresése, megérintése a fáramászás során is az ügyességet feltételezte. Az íjászat során csak az próbálkozhatott, aki a bibliai történetben megtalálta Pál „fegyvereit”: a kitartást, a bátorságot, és nem utolsósorban az imát. A nehezebb feladatokhoz Szent Pál példáját követve csak a közösen kitalált ima után foghattak hozzá. Akik ebben nem voltak ügyesek, azok kimaradtak a megmérettetésből. Ima nélkül tehát nagy merészség bármit is elkezdeni. A számtalan izgalmas, tanulságos feladat a nyíregyházi Dávid és a Szent László cserkészcsapat leleményességét dicsérte.

A „space painting” festési technikával is megismerkedhettek a művészetkedvelők Kiss Zsolt Attila káplán munkája nyomán, a jelképes összegért megvásárolt képekkel a demecseri gyerekek nyári táborozását lehetett támogatni. Kocsmár Sándor nyíregyházi profi táncos lelkes tanítványai lettek, a latin ritmus kedvelői, de kipróbálták a klasszikus táncokat is.
A nagykállói Szent Kristóf karitászcsoport is részt vett a vidám napon, munkatársai tizenhét hátrányos helyzetű gyermeket kísért el.

A gyermeknap része az egyházmegyei hittanverseny eredményének kihirdetése. A „Szent Pál éve 2009″ című megmérettetés, két fordulóban három korosztály számára jelentett szellemi erőpróbát. A verseny alapos felkészülést igényelt a népek apostoláról szóló megadott szentírási témák, bibliai alapfogalmak ismeretében.
Az eredményhirdetés a nap egyik legizgalmasabb pontja volt, amelyre már Bosák Nándor püspök, a gyermeknap rendszeres vendége is megérkezett, így a díjak átadása már az ő tiszte lett. A legjobban szereplő gyermekek stílszerűen Szent Pál életét bemutató DVD-filmet kaptak ajándékba.
Első helyezettek: 3-4 osztály: Harakály Dóra (Ajak), 5-6. osztály: Bocsi Dóra (Nyíregyháza) 7-8. osztály: Gáva Szabina (Nyíregyháza). A díjátadáskor a főpásztor az akadályverseny győztes csapatainak is gratulálhatott: első helyezett lett Kállósemjén és Fényeslitke-Záhony csapata.

Végül az erdő szélén megtartott püspöki szentmisén az elfáradt, pilledő gyermekek szeretettel hallgatták Bosák Nándor püspök atya történeteit, gondolatait, aki természetesen Szent Pálra irányította a figyelmet. Az egyik története arról szólt, hogy egy japán férfi negyvenöt évvel ezelőtt, a tokiói olimpia idején egy óvatlan pillanatban a Görögországból érkező lángról meggyújtotta a lámpáját, hazavitte, és azóta is otthonában őrzi. Azt akarta, hogy az a szellemiség, amely ezt a rendezvényt övezi, az ő házában is jelen legyen. Szent Pál egyszer találkozott Jézussal, és attól kezdve a lelkében égett a lelkesedés, a buzgóság azért, hogy az evangélium lángját elvigye az emberekhez. Mi is hallottunk Jézus Krisztusról, az evangéliumról, és azokra gondolunk, akik hozzánk hozták el a lángot, az evangélium örömhírét. A mai napon tehát a szülőknek, hitoktatóknak, a papoknak mondunk köszönetet, akik ezt a feladatot vállalják.
A szentmise végén meghitt pillanatoknak lehettek tanúi a résztvevők, amikor a gyerekek virággal köszöntötték a főpásztort, aki az idén tölti be életének hetvenedik évét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .