Vérbő verbéna

Emlékszem még, hogy nagymamám a télire való savanyúságokba mindenféle „fűszerszámokat” tett, és ezek egyike a közönséges vasfű, azaz a verbéna száras, leveles ágacskája volt. A verbéna a Föld déli féltekéjéről, elsősorban Amerikából származik, és mintegy kilencszáz faj tartozik a családhoz. A nemesítések és keresztezések folytán ma már megszámlálhatatlan fajtája és hibridje létezik. Akad közöttük lágy- és fás szárú, egynyári, kétéves és évelő. Legelterjedtebb a kerti verbéna, amelynek sok, vízszintesen heverő szára van. A kissé felfelé álló szárvégeken nyílnak az apró virágok, ernyőszerű csomókba rendeződve.

A verbéna májustól szeptember végéig virágzik, ám nyár végi metszéssel meg lehet hosszabbítani a folyamatot egészen a fagyok beálltáig. Ha az elnyílt részeket rendszeresen levágják, újabb és újabb virágok fejlődnek. Laza, tápanyagban gazdag földet igényel. Egyaránt kedveli a napos és félárnyékos helyet, fontos csupán, hogy legyen tér körülötte, ahol lágy szellő éri. Ragaszkodik a rendszeres és alapos öntözéshez a növekedés teljes időszakában. Külön erénye, hogy át lehet teleltetni fagymentes helyen, és kora tavaszi visszametszés után dús hajtásokat hoz. A verbéna szaporítása magvetéssel és szárdugványozással lehetséges. Ez utóbbinak az az előnye, hogy az új növény átörökíti az anyanövény tulajdonságait, míg a magvetéssel szaporított növénynél bizonytalan a virág színe és mérete.

A kerti verbéna magját márciusban lehet melegágyba vetni úgy, hogy a vetést üveglap takarja. A palántákat májusban, a fagyosszentek után szabad végleges helyükre telepíteni. A verbéna átlagos magassága fajtától függően 8- 30 centiméter lehet. A szárdugvány gyökereztetésére a legalkalmasabb a nyár vége. Ehhez 10-15 centiméteres szárakat kell vágni, és laza, homokot és tőzeget tartalmazó földbe tűzdelni. A tél közeledtével a szaporítóládát világos, fagymentes +5 fokos hőmérsékletű helyre kell tenni. A következő év tavaszán a dugványokat egyenként át kell cserepezni. Ekkor el lehet dönteni, hogy ámpolnába kerüljön, vagy a kerti virágágyásba. Átültetés után néhány héttel el lehet kezdeni a rendszeres tápoldatozást.

Néhány nemes fajta

Amethyst – apró kék virágainak fehér a közepe.
Madame du Barry – karmazsinszínű virágokat hoz.
Verbena peruviana – skarlátvörös, dús virágernyői hosszan nyílnak. Verbena alpina – a liláspiros szirmokat fehér szegély díszíti. Takarással télálló.

Ha sikerül a fenti fajtákat beszerezni, érdemes róluk nyár végén dugványokat gyökereztetni.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .