Veled az Isten

Az angyal így köszönti őt: „Üdvöz légy, kegyelemmel teljes!” Az eredeti szövegben khaire van, amit a latin avéval fordít, hisz ez bevett köszöntési formula volt az ókorban. Azonban e szófordulat szó szerinti jelentése: örvendj. Így szólítja meg az angyal Máriát, így adja tudtul Isten, hogy a Fiú belép a világba. Ez a khaire – üdvöz légy, örvendezzél – adja meg az evangélium alaphangját.

 Mindez azonban elválaszthatatlan a köszöntés második felétől: „kegyelemmel teljes”. A kegyelem valójában Isten önmegosztása a kegyelemben részesítettel. Ha Mária kegyelemmel teljes, ez tehát azt jelenti, hogy különös istenközelségben él, személye Isten közösségi erőterébe van bekapcsolva.

Ezt még jobban hangsúlyozza az angyali üdvözlet folytatása: „Az Úr van teveled.” Amikor Máté evangélista meghirdeti Jézus születését, az Emmánuel névvel illeti a Messiást: velünk az Isten. Ezt azonban megelőzi a „veled az Isten”. Hogy teljesen velünk legyen az Isten, előbb egészen sajátos módon Máriával van.

Mária lelki nagyságát mutatja, hogy ő „áldottabb minden asszonynál”. Ő Éva antitézise. Az engedetlenségre Mária igenje, a lázadásra a Szűzanya alázata, az Ádámmal a bűnben való összefonódásra a Krisztus mellett való, mindvégig kitartó hűség válaszol. Az egyházatyák szerint a Máriának mondott Ave megfordítja Éva nevét; a két szó egymás tükörképe. A második az elesés, a bukás szava, az első a felemelkedésnek, Isten üdvösségének az igéje. Mária méhe, az első szentély, ahová Isten belép, titokzatos módon utal egyszersmind a második szentélyre, az egyházra is. Hisz mi – a hívek közössége, Krisztus misztikus teste – bensőnkben foganjuk meg újra és újra az Igét, amely csodálatosan termékennyé válik a kegyelem által. Advent nemcsak a várakozás, hanem sajátos lelki gyümölcshozás, benső termékenység időszaka is. Mária méhében kilenc hónapon át fejlődött a magzat – az egyház, az évszázadok zarándoka is szervesen nő, elmélyül a kinyilatkoztatott hittitkok ismeretében. Ezt a Szentlélek kegyelmet hozó árnyékában, Isten oltalma alatt, az ő sugarában teszi.

Istennek Mária szívén dobbanó szíve a legmélységesebb titkot fejezi ki: az Úr vele volt, hogy velünk lehessen. Mária Dominus tecuma összerímel az Emmánuellel. Veled az Isten – velünk az Isten. Advent és karácsony misztériuma ez.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .