Véget ért a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia

Európa egyik legjelentősebb, évente megrendezett nemzetközi biblikus konferenciáján az előadók az erények, illetve más erkölcsi kategóriák jelentését és összefüggéseit vizsgálták egy-egy konkrét bibliai vagy antik szöveg, illetve szerző alapján, exegetikai, filológiai, teológiai, ókeresztény irodalomtudományi vagy egyházfegyelmi szempontból.
A harmincadik – jubileumi – ülésen huszonhét szakértő fejtette ki álláspontját az erények és a kötelesség kapcsolatáról magyar, német vagy angol nyelven. A rendezvényt a konferencia védnökei közül megtisztelte jelenlétével Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) leköszönő rektora és Martos Levente Balázs, a Pápai Biblikus Bizottság tagja.
A konferencia második napján a résztvevők szentmisén vettek részt a Szent Gellért Szeminárium kápolnájában. Este Jakubinyi György ünnepélyes keretek között átnyújtotta a rangos Gnilka-díjat Kocsi György biblikus tanárnak. Az elismerést 2011 óta minden évben olyan tudós veheti át, aki jelentősen hozzájárult a magyar bibliatudomány előmozdításához. A díjazottat Martos Levente Balázs méltatta.
Benyik György, a biblikus konferencia szervező igazgatója az augusztus 26-ai megnyitón köszöntötte a korábbi évekhez képest is jóval nagyobb létszámban összegyűlt előadókat, vendégeket és érdeklődőket. Röviden vázolta a konferencia történetét, az idei tematikus ülés aktualitását, és bemutatta a plenáris előadásokra fölkért személyeket, illetve előadásuk témáját. A konferencián Vadim Wittkowsky (Humboldt Egyetem), Szuromi Szabolcs (PPKE), Gottfried Schimanowski (Tübingeni Egyetem), Martin Meiser (Saar­brüc­keni Egyetem), Jutta Hausmann (Evangélikus Hittudományi Egyetem), Kocsi György (Gál Ferenc Főiskola), Pecsuk Ottó (Károli Gáspár Református Egyetem) és Kocsis Imre (PPKE) tartott előadást.

Forrás: PPKE Rektori Hivatal

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .