Vedd fel és láss!

2008-tól Kárpát-medencei programot indítottak, ennek során Székelyföldön, Kárpátalján és a moldvai csángók lakta településeken végeztek egészségügyi vizsgálatokat. Tizenöt perc alatt felállítható kórházi sátraikban napi 120-140 beteg vizsgálatát és ellátását végzik, legyen szó vérnyomásmérésről, szemészeti szakvizsgálatról vagy akár kisebb sebészeti beavatkozásokról.

Az általános egészségügyi vizsgálatokat 2009-ben kiterjesztették a magyarországi nyomortelepekre és roma közösségekre is, ahol a gyermekek alultápláltsága és a higiéné hiánya általánosnak mondható, a felnőttek nagy részének akár évtizedek óta nincs kapcsolata az egészségügyi rendszerrel, meglévő betegségeikről, illetve következményeikről semmilyen ismerettel nem rendelkeznek. Egy jellemző adat: hatszáz gyermek szemészeti vizsgálata során hetvenöt olyan rövidlátó gyermeket találtak, akik már a tábláig sem láttak el, a korrekció hiánya miatt ötvenhárman végérvényesen el is veszítették az éleslátás képességét. Hiányzó szemüvegeiket támogatói jóvoltából a máltai szeretetszolgálat adhatta ajándékba.

2011 júniusában a missziós orvoscsoport öt nap alatt ötszáz felnőttet és gyermeket vizsgált meg három, moldvai csángók lakta településen. Szalai László, a máltai orvoscsoport vezetője szerint vizsgálataik az ott élők ellátásának súlyos hiányosságait tárták fel. A szakellátás a legtöbbször elérhetetlen, sokszor a legegyszerűbb gyógyszerek beszerzése is nehézségekbe ütközik. Ha Magyarországon a várost a zsáktelepüléstől elválasztó néhány kilométeres távolság több évtizedes lemaradást jelenthet, akkor feltehetjük a kérdést, milyen elszigetelt körülmények között élnek a fizikai távolságon túl a nyelvi korlátokkal is küzdő csángó magyarok. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat úgy döntött: 2012-ben egyéves programot indít a moldvai Magyarfalun, Somoskán és Lábnyikon. A településekre orvosok, szakápolók és egyetemi hallgatók alkotta önkéntes máltai csoportok érkeznek kéthetes turnusokban, hogy egészséges életmódra, elsősegélynyújtó ismeretekre, a gyakoribb betegségek megelőzésére, kezelésére tanítsák az embereket, miközben egy kicsi, ám az alapvető feltételeknek megfelelő egészségügyi centrumot is létrehoznak. Vecsei Miklós alelnök reményét fejezte ki, hogy egy év után a szeretetszolgálat egy testileg-lelkileg egészségesebb csángó közösségből tér vissza küldetéséről.

A Vedd fel és láss! elnevezésű program során az augusztus 20-i nemzeti ünnep során az anyaországiak a máltai szeretetszolgálat munkáján keresztül bepillantást nyerhetnek az elszigetelten élő emberek életébe, őszinte és világos képet kaphatnak a határon túli magyar közösségek helyzetéről, és részt vállalhatnak a csángóföldi misszióban is. Ily módon a program minden támogatója hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki egy hosszú ideje nélkülözött szemüveggel együtt a látását is visszakapja, s ezáltal részesévé válhat egy hétköznapi „csodának”.

 

Fotó: MMSZ

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .