Vatikán

Jelenleg vannak olyan törekvések, amelyek a házasság intézményének nélkülözhetetlen értékét megkérdőjelezik. Ennek legfőbb kárvallottjai a fiatalok. Az egyház nyomatékosan fellép az ilyen törekvésekkel szemben, védi a családot és az életet a fogantatástól a természetes halálig. A szentatya miséjén huszonkétezer hívő vett részt. (KAP)

 A Szentatya gyémántmisés

Június 29-én lesz XVI. Benedek pappá szentelésének hatvanadik évfordulója. Ebből az alkalomból a Vatikánban neves művészek hatvan művéből nyílik kiállítás, melyet Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke kezdeményezett. A kiállítást a vatikáni fogadások csarnokában maga a pápa nyitja meg július 4-én, és szeptember 4-éig látogatható. A kiállítás címe: Az igazság fénye, a felebaráti szeretet szépsége. (KAP)

A magyar cigánypasztoráció elismerése

Antonio Maria Veglio érsek, az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsának elnöke június 11-én, a szentatyát és a cigány zarándokokat köszöntő beszédében elismerően nyilatkozott magyarországi tapasztalatairól. „Szentatyám, éppen most tértem vissza Magyarországról, ahol körülbelül nyolcszázezer cigány él – mondta. – Meglátogattam néhány cigányok lakta falut, és otthonaikban is jártam. Találkoztam velük a máriapócsi görög katolikus és a latin rítusú mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen is. Azt tapasztaltam, hogy a helyi egyház értékes lelkipásztori munkát végez a cigány testvérek körében.” (Ferences Sajtóközpont)

Pápai beszéd az ujraevangélizálásról

XVI. Benedek pápa június 13-án este felkereste a lateráni Szent János-bazilikát, ahol a római egyházmegye küldöttei tartották évi gyűlésüket a következő címmel: „Mindnyájuk szívét fájdalom járta át” – A hit megteremtésének öröme a római egyházban – A keresztény beavatás. Az egyházmegyei összejövetel ezzel a találkozóval zárja le a tavaly meghirdetett pasztorális évet. A pápa a résztvevőkhöz intézett hosszú beszédében az elődje által megkezdett „újraevangelizálás” időszerűségét és feladatait elemezte, legfőbb tekintettel a hit átadására, amivel az egyházmegye már évek óta foglalkozik.
   
Az Istenről való megfeledkezés oka sokszor Krisztus személyének egy okos emberre történő egyszerűsítése. Éppen ezért az egyház minden tagjának kötelessége hirdetni, hogy közel van az Úr, rámutatva a hit szépségére és értelmességére. Sokan vannak olyanok, akik még nem találkoztak az Úrral, feléjük különleges apostoli törődéssel kell fordulni. „Senkié sem lehet az Isten atyaként, hacsak nem az egyház által anyaként” – idézte a pápa Szent Ciprián híres tanítását. Ennek jegyében nem azt mondjuk, hogy „az én atyám”, hanem azt, hogy „mi atyánk”, mert az egyházban előbb megtanultuk kimondani, hogy „mi”. Ennek a kora gyermekkorban elkezdett tanításnak tovább kell folytatódnia a kamaszkorban, a teljességét pedig a bérmálásban nyeri el. A katekézis anyaga valójában az egyház hite, nem pedig annak a magyarázgatása.
   
A római egyházmegyében hozzávetőlegesen nyolcezer katekéta működik, akik a plébániákon az elsőáldozási és bérmálási előkészítést végzik. Háromnegyed részük nő, sokan szerzetes nővérek, huszonhat százalékuk fiatal. Ők végzik a hitoktatás döntő részét, nélkülük összeomlana a rendszer – nyilatkozta Andrea Leonardo, a római katekéták egyházmegyei koordinátora. (VR)

Medjugorje harminc éve

Ruini bíboros a Medjugorje hitelességét vizsgáló vatikáni bizottság vezetőjének június 14-i sajtónyilatkozata szerint a hivatalos döntés még nincs a láthatáron. A medjugorjei Mária-jelenésekről harminc évvel ezelőtt, 1981. június 24-e óta lehet hallani hat fiatal elbeszéléséből. A vatikáni vizsgálóbizottság tizenhárom bíborosból, püspökökből és szakértőkből áll. A szentatya megbízásából tavaly március óta elsősorban Medjugorje lelkipásztori munkáját vizsgálja. Schönborn bécsi bíboros érsek, a vizsgálóbizottság tagja ez év elején a zarándokhely hitelessége mellett nyilatkozott. (KAP)

Tanácskozás a vállalkozási etikáról

Június 16-án és 17-én a Pápai Tudományos Akadémián tanácskozást tartottak a vállalkozás etikájáról. A konferencia nyitó előadásában Tarcisio Bertone bíboros államtitkár (képünkön) az egyház szociális tanításának antropológiai, spirituális és etikai alapjairól szólt. Leszögezte: az egyház mindig is tanította, hogy a „vállalkozás lényeges a közjó javára”, és a tulajdonosok jogos nyereségén túl a vállalkozással vele jár annak társadalmi és civilizációs vonatkozása. Nem képzelhető el ugyanis jó világ anélkül, hogy vállalkozók új munkahelyeket, új termékeket teremtenének. De ki a vállalkozó az egyház számára? Mindenekelőtt az újító szellemű ember, nem a spekuláns. (VR)

Őssejt konferencia

Június 16-án Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke bemutatta annak a nemzetközi konferenciának a programját, amelyet november 9-11-én tartanak a Vatikánban a következő témáról: Felnőttőssejtek: a tudomány, valamint az ember és a kultúra jövője. A bíboros elmondta: a konferencia célja az, hogy megvizsgálja, milyen szociális-kulturális hatással járnak a felnőtt-őssejtkutatások és a regeneráló orvostudomány. Nem pusztán tudományos összejövetelről lesz szó, hanem magas fokú ismeretterjesztésről is, amelyre politikusokat, nagyköveteket, tudósokat és különböző szakorvosokat, valamint jogászokat és újságírókat hívnak meg. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .