Vatikán

Atyai szívem szomorúságot és fájdalmat érez ilyen sok ember szenvedése miatt. Jézus szenvedésének és halálának misztériuma, amelyet ezen a nagyhéten újraélünk, segít, hogy különösen is fogékonyak legyünk helyzetük iránt” – mondta a pápa. Hangsúlyozta továbbá, hogy erőszakkal nem lehet megoldani a problémákat, csak súlyosbítani azokat. A Szentatya arra hív mindenkit, hogy csatlakozzon imáihoz. „Kérjük a mindenható Urat, a világosság forrását, hogy világosítsa meg mindenki elméjét, és adja meg nekik a bátorságot ahhoz, hogy a párbeszéd és a tolerancia útját válasszák.” A kínai kormány visszautasította a pápa megnyilatkozását. (KAP)

„Provokatív” húsvéti keresztség

A 138 muzulmán értelmiségi, aki tavaly a Közös szó című párbeszédet kezdeményező nyílt levelet írta a pápának és más keresztény vezetőknek, provokációnak ítéli azt a tényt, hogy XVI. Benedek pápa húsvét vigíliáján ünnepélyes módon keresztelte meg többek között Magdi Cristiano Allam egyiptomi-olasz újságírót. Így ez az áttérés „diadalmas” tetté vált. Így nyilatkozott a csoport szóvivője, Aref Ali Nayed a Corriera della Sera című napilap március 26-i számában. A Vatikán közölte, hogy Allam kijelentései nem a pápa véleményét tükrözték. Yahya Sergio Pallavicini, az iszlám előkészítő bizottság tagja ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szándék nem változott, a párbeszéd első fordulója november 4-én lesz. A megkeresztelt Magdi Cristiano Allam, a Corriera della Sera helyettes főszerkesztője április 22-én tartja egyházi esküvőjét Valentina Colombóval, akitől született fiát már egy hónapja megkeresztelték. (KNA)

Böjt- és imanap a megölt misszionáriusokért

A Pápai Missziós Művek ifjúsági részlege hirdette meg az ima- és böjtnapot március 24-ére, Oscar Arnulfo Romero San Salvador-i érsek meggyilkolásának évfordulójára emlékezve, mely 1980-ban ezen a napon történt. A kezdeményezéssel különösen arra a huszonegy lelkipásztori munkatársra kívánnak emlékezni, akik 2007 folyamán erőszakos halált haltak missziós szolgálatuk végzése közben. Tizenöt papról, három diakónusról, egy szerzetesről, egy szerzetesnőről és egy szeminaristáról van szó. Származási helyük szerint öten az amerikai földrészről, négyen Afrikából, négyen Európából, nyolcan pedig Ázsiából valók. Az elmúlt évben összesen 123 keresztényt öltek meg hitéért a világon. Közöttük katolikusok, ortodoxok és protestánsok vannak 26 országból, ebből kettő európai állam: Nagy-Britannia és Oroszország.

A pápa a Szent Egyed közösséggel

A Szentatya április 7-én a Tiberis szigetén álló Szent Bertalan ökumenikus kegyhelyre látogat, hogy kifejezze szeretetét a Szent Egyed közösség tagjainak. A látogatásra az ad alkalmat, hogy az egyházi mozgalom idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját. A Szent Egyed közösség a világ 70 országában van jelen, több mint 50 ezer taggal. Tevékenységüket az ima, a szegények szolgálata, a béke és a kiengesztelődés munkálása, az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd iránti elkötelezettség jellemzi.

Nemzetközi karizmatikus találkozó

A világ minden tájáról az Örök Városban gyűlnek össze április 3. és 6. között a mozgalom szakértői, hogy megvizsgálják a karizmák gyakorlását és a tanítást a mai egyházban. Másodízben kerül sor ilyen találkozóra, amelyet a Nemzetközi Katolikus Karizmatikus Megújulás a Világiak Pápai Tanácsával karöltve szervezett.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .