Vatikán

A mostani interjúban szó esik arról, hogy pápaként nem egyedül határoz: döntései a konklávét megelőző bíborosi gyűlések gyümölcsei. Elvileg azt teszi, amit a bíborosok akkor mondtak. Programja természetesen változott, de élet- és munkastílusa ugyanaz, mint Buenos Airesben volt. „Nevetséges volna, ha az én koromban ezt meg akarnám változtatni.”

Az egyházban el kell mélyíteni a nők helyzetére vonatkozó tanítást. Túl keveset beszél az egyház a nők szerepéről. Ki kell dolgozni a „nők teológiáját”. „A nők Isten legszebb teremtményei. Az egyház nőnemű szó, fogalom” – jegyzi meg Ferenc pápa a vele készült legújabb interjúban. (KAP)

Irak egységéért és békéjéért

A pápa június 29-én az úrangyala imádsághoz kapcsolódva sürgető felhívást tett közzé Irak egysége és békéje érdekében. A párbeszéd révén minden lehetőt meg kell kísérelni, hogy elkerüljék a polgárháborút. Ferenc pápa azokkal a – főleg keresztény – családokkal érez, amelyeknek el kellett hagyniuk otthonaikat, és most nagy veszélybe jutottak. „Az erőszak újabb erőszakot szül. A párbeszéd az egyetlen út a békéhez.” (KAP)

A Szentatya emlékezése Isonzóban

Ferenc pápa szeptember 13-án az I. világháború véres hadszínterére, Isonzo emlékművéhez látogat, hogy a háború áldozataiért és kárvallottjaiért imádkozzék. Isonzónál 1915 júniusa és 1917 novembere között több mint hétszázezer katona esett el vagy sebesült meg, köztük nagyon sok magyar. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .