Vatikán

Megfigyelők szerint mindezeket az úgynevezett Vatileaks-ügyre utalva mondta a szentatya. Legutóbb különböző információs szervek olyan újságcikkeket tettek közzé, amelyek a Vatikánból kiszivárogtatott dokumentumok ügyét érintik. Ezekre vonatkozóan Ciro Benedettini, a Vatikáni Sajtóterem igazgatóhelyettese augusztus 29-én úgy nyilatkozott: alaptalanok azok a hírek, amelyek mintegy húsz gyanúsítottról szólnak a Vatikánból kikerült titkos dokumentumokat érintő eljárásban. (KAP/VR)


Száz éve született I. János Pál pápa

Pápává választásának napjától, 1978. augusztus 26-tól szeptember 28-án bekövetkezett haláláig mindössze harminchárom napot töltött hivatalában I. János Pál, eredeti nevén Albino Luciani. Idén október 17-én ünnepeljük születésének századik évfordulóját. Giorgio Lise helyettes posztulátor nyilatkozata szerint a pápa boldoggá avatása három-négy év múlva várható. (KAP)

XVI. Benedek a venezuelai tragédiáról

A közelmúltban negyvennyolc ember vesztette életét az amuayi olajfinomítóban történt robbanás következtében. A dél-amerikai ország olajminiszterének és az üzem munkásainak közlése szerint a gázszivárgás miatti robbanás számottevő károkat okozott az ipari létesítményben, valamint az olajfinomító közelében álló házakban is. XVI. Benedek mély fájdalommal értesült a történtekről, imádkozik az elhunytak lelkiüdvéért és a családtagok vigasztalódásáért. Arra buzdítja továbbá a polgári és egyházi közösséget Venezuelában, hogy szeretettel és a keresztény szolidaritás szellemében nyújtsanak segítséget azoknak az embereknek, akik a robbanás következtében elvesztették otthonukat és szeretteiket. (VR)

Mario Monti a Szentatyánál

Az olasz miniszterelnök augusztus 27-én nem hivatalos látogatást tett Castelgandolfóban, XVI. Benedek pápánál. A háromórás beszélgetés „teljesen magánjellegű” volt – jelentette a Vatican Insider olasz internetes újság. A megbeszélésen nemzetközi kérdésekről és a gazdasági válságról esett szó. A pápa után Mario Monti Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral is találkozott. Az olasz miniszterelnök augusztus 29-én Angela Merkel német kancellárral tárgyalt Berlinben. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .