Vatikán

Katolikus-muzulmán párbeszéd

Rómában rendkívüli ülést tartott július 10-én a katolikus–iszlám kapcsolatok bizottsága. Vatikáni részről Jean-Louis Tauran bíboros (képünkön), a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának vezetője elnökölt. A legközelebbi rendes ülést 2013 júliusában tartják Rómában. Témája: Hívők a materializmussal és a szekularizmussal szemben. Az Iszlám–Katolikus Kapcsolatok Bizottsága 1995-ben alakult meg, és évente egyszer ülésezik. (KAP)

XVI. Benedek Frascatiban

Harmincadik itáliai útja keretében július 15-én Castel Gandolfóból Frascatiba látogatott XVI. Benedek. Itt elhangzott beszédében kifejtette, hogy az ősszel kezdődő hit éve a II. vatikáni zsinat megnyitásának ötvenedik és a katekizmus megjelenésének huszadik évfordulójára is igyekszik felhívni a világ figyelmét. Az evangelizálás nemcsak a hit igazságainak terjesztését jelenti, hanem a betegekről, a szükséget szenvedőkről való gondoskodást is. A hit továbbadásának feltétele pedig a gondos nevelés – mondta beszédében a szentatya. Frascati húsz kilométernyire van Castel Gandolfótól, és jelenlegi püspöke, Raffaello Martinelli huszonhárom évig volt a pápa munkatársa a Hittani Kongregációban. (KAP)

Fejlemények a pápai komornyik ügyében

Federico Lombardi szentszéki szóvivő július 12-i sajtótájékoztatója alkalmával újabb információkat tett közzé a vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos nyomozás állásáról.

Elmondta, hogy XVI. Benedek pápa a következő héten Castel Gandolfóban találkozik a Julián Herranz (képünkön) vezette bíborosi tanáccsal, amely vizsgálatot folytat az ügyben. „A tanács előreláthatólag még ezen a héten befejezi a kihallgatásokat, és beszámolót készít az eredményekről, amelyeket a jövő héten tár a szentatya elé” – nyilatkozta Lombardi.

Elmondta továbbá, hogy a vizsgálóbírónak további személyeket kell meghallgatnia az ügyben, és csak ezt követően zárul majd le a vizsgálati szakasz, amelynek utolsó eseményeként kerül sor a pápai komornyik, Paolo Gabriele hivatalos kihallgatására. A vizsgálóbíró döntése nagy valószínűség szerint augusztus első napjaira várható. Amennyiben eljárás indul az ügyben, az októberben veszi kezdetét.

Paolo Gabriele egészségi állapotával kapcsolatban a szentszéki szóvivő elmondta, hogy a sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a komornyik mind fizikailag, mind pszichikailag jó állapotban van. „Nyugodt, és az imában talál vigaszra” – nyilatkozta Lombardi. Jelenleg Gabriele az egyetlen gyanúsított, annak ellenére, hogy a vizsgálóbíró további személyeket is kihallgatott az ügyben, amellyel kapcsolatban Olaszország nem nyújtott be nemzetközi keresetet. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .