Vatikán

Foley december 11- én, hetvenhat évesen, Philadelphiában halt meg, rákos volt. 1984 és 2007 között a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsát vezette, majd a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend nagymestere lett. Augusztusban vonult vissza tisztségéből. A szentatya 2007-ben vette fel a bíborosi kollégium tagjai közé. Mielőtt római hivatalába lépett, újságírói tapasztalatokat gyűjtött: 1963 és 1965 között a II. vatikáni zsinatról tudósított. Halálával százkilencvenkettőre csökkent a bíborosi kollégium tagjainak száma, ám nyolcvanhárman nem választhatók, mivel már elmúltak nyolcvanévesek. A választók és választhatók tehát összesen százkilencen vannak, az amerikai bíborosok száma pedig tizenhét. (KNA, MK)

 

 

Kubába és Mexikóba látogat a pápa

Noha már ismert volt, maga XVI. Benedek pápa is megerősítette, hogy jövőre Kubába és Mexikóba látogat. Mint mondta, húsvét előtt, valószínűleg március 23–28-án lesz úton. December 12-én szentmisét mutatott be a római Szent Péter-bazilikában a mexikói guadalupei Szent Szűz ünnepe, valamint a karibi és latin-amerikai országok függetlenségének kétszázadik évfordulója alkalmából. Kubai és mexikói apostoli útját ekkor jelentette be.

Ismeretes, hogy a latin-amerikai országok közül eddig csak Brazíliában járt. Brazília után mintegy százmillió hívővel Mexikó a világ legnépesebb katolikus országa. Az, hogy mely városokat keresi fel az egyházfő, még nem ismert, annyi azonban bizonyos, hogy magas fekvése miatt Mexikóváros nem jöhet számításba, tekintettel a nyolcvannégy éves egyházfő egészségi állapotára. Egyesek úgy vélik, Leon lesz az egyik úti cél, amely közel kétezer méter magasan fekszik ugyan, de még mindig ötszáz méterrel alacsonyabban, mint a főváros.

Kuba az első olyan szocialista berendezkedésű állam, amelyet XVI. Benedek pápa meglátogat. Feltételezések szerint Havannába, a fővárosba nem látogat el. II. János Pál volt az első pápa, aki 1998-ban a karibi szigetországba utazott, és Fidel Castróval találkozott.

A jövő év első apostoli útja Kubába és Mexikóba vezet majd, a további úti célokról még nem döntöttek, ám Libanon neve vissza-visszatér, a közel-keleti térség aktuális politikai helyzete ugyanis csak egy bejrúti látogatást tenne lehetővé. (KNA)

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .