Vatikán

 A Szentszék támogatja a felnőttőssejtkutatást

Felnőttőssejtek – A tudomány és az ember, valamint a kultúra jövője – ez volt a témája annak a nemzetközi konferenciának, amelyet a kultúra pápai tanácsa szervezésében tartottak november 9–11-én a Vatikánban. A pápa kétszázötven résztvevőhöz intézett beszédében megállapította: a szentszék nagyrabecsül minden olyan kezdeményezést, amely támogatja a felnőttőssejtekre vonatkozó legmagasabb szintű tudományos kutatást, és vizsgálja felhasználásuk kulturális, etikai és antropológiai szempontjait. A felnőttőssejtekre irányuló kutatás lehetőséget nyit krónikus betegségek gyógyítására. Ezek az ígéretes terápiák fontos előrelépést jelenthetnek az orvostudományban. Egyetlen emberi élet elpusztítását sem lehet soha igazolni azáltal, hogy abból másoknak esetleg jó származhat, ám ilyen etikai probléma nem merül fel, amikor az őssejteket felnőtt szervek szövetéből vagy születéskor, a köldökzsinór véréből nyerik. (VR)

Liszt-bélyeg az évfordulóra

A vatikáni posta november 18-án három új bélyeget adott ki. A hagyományos karácsonyi bélyegek egy XV. századi krétai triptichon két ikonját ábrázolják. A másik két bélyeg Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulójára és Gustav Mahler halálának századik évfordulójára jelent meg. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .