„Varázsolj innen el”

Bódi László 1965-ben született Ungváron, Kisvárdán nevelkedett. Zenei általános iskolába járt, gyerekkorában kezdett zongorázni. Tizennégy évesen már dalokat írt. Gimnáziumi zenekarának neve Cipőfűző volt, innen ragadt rá a Cipő név. Tizennyolc éves volt, amikor Budapestre költözött. Bródy János koncertjein mutatkozott be. A Republic együttes 1990 februárjában alakult meg.

A mostani harmincasok, negyvenesek közül talán senki sincs, akinek ne lenne legalább egy kedves Republic-dala. „Rajtuk”, velük nőttünk fel. E sorok írója tizenkét éves volt, amikor megtörtént a rendszerváltás, s talán a politikusok nem is sejtik, hogy a berlini fal leomlásának képei e korosztály számára összefonódnak Cipő hangjával. Ebben az évben jelent meg első albumuk, az Indul a mandula, amelyen elrepült az a bizonyos bálna. Sokunknak ezzel kezdődött a kamaszkora. Később pedig már egyetlen osztálykirándulásról, egyetemi buliból, szerelemből és szerelmi bánatból sem hiányozhattak a Republic dalai.


Dallamos rockzenéjüket és időnként szinte költői szövegeiket több korosztály is megkedvelte. Olyan slágereket dúdolt az ország, mint a Szállj el kismadár, a Madárjós vakáción, az Erdő közepében, az Engedj közelebb, a Ha itt lennél velem, a 67-es út, a Kék és narancssárga, az Emberlelkű földeken.

A zenekar igyekezett távol tartani magát a politikától, bár szövegeiket így is, úgy is értelmezték a rajongók. Gyakran léptek fel Erdélyben. A kilencvenes években ugyanazt a szerepet töltötték be a magyar rockzenében, mint egy évtizeddel korábban a Bikini vagy az Edda. A kilencvenes évek második felében is nagyszabású koncerteket adtak. Cipő kétszáznegyven dalt írt a Republicnak.

Bódi László évek óta küzdött komoly szívproblémákkal. Kritikus egészségi állapotáról nem szeretett beszélni, szívátültetésről nem akart hallani. Saját szívéhez, amelynek szépségét dalain keresztül megmutatta nekünk, ragaszkodott. Már kómában feküdt, amikor egyik csodálatos dala s annak néhány sora jutott eszembe: Kígyók között fekszem éjjel, / Nem álmodom a reménnyel, / Varázsolj a szívemmel! / Varázsolj innen el!

A dal a szomorú tények függvényében egészen új értelmet nyert. De még sokan reméltük, hogy címzettje az első kérést hallgatja meg, s nem a másodikat. Másképp döntött. Csak Ő tudja, miért…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .