Válság a Közép-afrikai Köztársaságban

Hétvégén, a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECCAS) kétnapos csúcstalálkozója után lemondott hatalmáról az ország köztársasági elnöke. Sokan azt remélik, hogy Michel Djotodia hatalomból való távozása után mérséklődik a lemondását követelő fegyveresek által elkövetett erőszakcselekmények száma. Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a lemondás hatalmi vákuumot teremthet az ingatag országban, amelyet jelenleg egy meglehetősen törékeny átmeneti kormány vezet.


Michel Djotodia, a volt elnök muzulmán vallású, és márciusban került hatalomra, amikor a keresztény François Bozizé közép-afrikai elnök hatalmát megdöntötte a Séléka elnevezésű muszlim lázadó szövetség. A köztársaságban ezerhatszáz francia és négyezer afrikai katona igyekszik megakadályozni a népirtást. A katonai beavatkozást azt követően hagyta jóvá az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy az egykori francia gyarmaton december 5-én véres összetűzések törtek ki az ország irányítását megszerző muzulmán szervezet fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztény harcosok között.

 

Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének egyik szóvivője közölte: az unió huszonnyolc tagállamának nagykövetei a múlt szombatra virradó éjjel elvi beleegyezésüket adták ahhoz, hogy rövid időn belül több száz katonát vezényeljenek az afrikai országba a helyszínen lévő francia és afrikai békefenntartó erők támogatására. Az Európából érkező katonák a tervek szerint rendfenntartó feladatokat teljesítenének a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, a menekültek és segélymunkások biztonságára vigyáznának, illetve esetleg a repülőtér őrizetét is biztosítanák. A beavatkozást, amely korlátozott idejű lenne, az ENSZ jóváhagyásával hajtanák végre.

 

catholica.ro/MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .