Vallási ismeretekről az óvodákban

 

A találkozó abban kívánt segítséget nyújtani, miként élhető meg ez a küldetés a mindennapokban. Két előadó gondolatai mélyítették el a témát: Rolik Róbert váci plébános a hit megéléséről és a személyes példa fontosságáról beszélt, Szerepi Imréné, a Gondviselés Óvoda vezetője, a KPSZTI vallásos és erkölcsi nevelés munkacsoportjának vezetője pedig Hitre nevelés katolikus óvodáinkban, dajka a folyamatban címmel tartott előadást. A délutáni szekcióülések a figyelmet a jó gyakorlat bemutatására irányították. A csoportokat három óvodavezető, Kereki Józsefné, Senduláné Nagy Mária és Thomanné Dukkon Márta vezették. A résztvevők az elégedettségi kérdőíven annak adtak hangot, hogy a találkozó számukra a szakmai és lelki feltöltődés lehetőségét jelenti. A szakmai rendezvényt szentmisével zárták.


 

A KPSZTI százhuszonöt katolikus óvoda munkáját segíti szakmai tanácsadással, továbbképzési lehetőségekkel. Képzéseik iránt nagy az érdeklődés, évente közel ezerötszáz fő vesz részt az ország minden részéből az átlagosan harminc alkalmon. Grolyóné Szabó Éva elmondta, sok esetben forráshiány és a távolság akadályozza a jelentkezést. Ezért az óvodaszakértő kiemelt figyelmet fordít az ország távoli pontjain működő intézményekre és a kis óvodákra. Az intézet kiadványokat, segédanyagokat állít össze, és honlapjukon elérhetővé teszik a továbbképzések dokumentumait. Levelezőlistájuk segítségével folyamatos az információáramlás az óvodák felé.

A képzések egy része munkacsoportok keretében működik, és a tematikát az aktuális módszertani kérdések határozzák meg. Évente három-négy alkalommal találkozó munkacsoportban fogják össze az óvodavezetőket, és kiemelt területként foglalkoznak a vallási-erkölcsi neveléssel.

Az óvodavezetői munkacsoport a szakmai, módszertani témák feldolgozása mellett figyelemmel kíséri az óvodákat érintő törvényi változásokat és a pályázati lehetőségeket. Az előadók felkérése mellett a tapasztalatcserének szentelt beszélgetéseknek is jelentős szerep jut.

A vallási-erkölcsi nevelés munkacsoport találkozásainak célja, hogy az óvodapedagógusok ismerkedjenek meg egymás nevelőmunkájával, és segítsék az új óvodák pedagógusait a katolikus szellemiség megjelenítésében.

Grolyóné Szabó Éva szerint az óvoda missziós feladatot lát el a szülők felé. Ennek támogatását segítik a munkacsoport által összeállított kiadványok. Évente jelentkeznek újabb témával, eddig tíz füzetet adtak ki. Népszerű az ima- és énekgyűjteményük, mely már több kiadást is megért. Legutóbb a játék és a vallási nevelés összekapcsolásának lehetőségeivel foglalkoztak. Az egyik kiadványuk ünnepelni tanít, egy másik azzal foglalkozik, miként építhető be komplex módon a vallásos nevelés, a vallási dimenzió az óvodai tevékenységek körébe. Valamennyi segédanyag letölthető a KPSZTI honlapjáról. A képzések másik felében pedig évente több alkalommal tartanak módszertani előadásokat, tanácskozásokat meghívott neves előadók közreműködésével. Májusban széles körű szakmai konferenciával zárják a nevelési évet.
MK

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .