Váci nyár világsztárokkal

A 33. Régi Zenei Napok Fesztivál – a Filharmónia Magyarország, a Váci egyházmegye és Vác Város Önkormányzata együttműködésével – nagyszerűnek ígérkező koncerteket tartogat a historikus zene kedvelőinek. A fesztivál nyitóhangversenyén (június 25-én, 20 órai kezdettel, a Fehérek templomában) Händel, Purcell, Hasse és más zeneszerzők művei csendülnek fel.
Az idei évben ismét igazi világklasszisokat sikerült megnyerni a régi zene ügyének: az énekkurzust – amelynek a püspöki palota termei és az egyházmegyei központ más színterei adnak helyet – a világ egyik legjelesebb szoprán énekese, Emma Kirkby tartja Nicholas Claptonnal, a szintén világhírű kontratenorral együtt. A karmesterkurzust szintén új vendég, Nicholas McGegan, a barokk muzsika egyik legkiemelkedőbb karmestere vezeti.A július elsején, szombaton este nyolckor kezdődő zárókoncerten Händel Messiása csendül fel a Nagyboldogasszony-székesegyházban a Capella Savaria és a Purcell kórus előadásában.
Vác ismét programhelyszín lesz az OrgonaPont sorozat keretében. Augusztus 12-én, 20 órától hegedű és orgona mesteri kettőse segítségével a dóm falai között megszólalnak az orgonairodalom legnagyobbjainak darabjai. Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója két kiemelkedő hegedűművésszel, a Fischer Annie-ösztöndíjat nyert Nyári Lászlóval és Büttner Orsolyával idézi meg a teremtés csodáit a zene nyelvén.
– Városunk és a püspökség nagyon mozgalmas nyár elé néz. Örömmel vettük a Filharmónia Magyarország megkeresését a régi zenei fesztivállal kapcsolatban, és igyekszünk jó vendéglátók lenni. Az elkövetkező hónapokban kiemelkedő jelentőségű esemény lesz még a gregorián fesztivál és a huszonötödik váci világi vigalom is. Mindenkit szeretettel várunk ezeken az eseményeken – mondta a programokról tartott sajtótájékoztatón Beer Miklós megyés püspök.
Fördős Attila polgármester hangsúlyozta: Vác az ország egyik kiemelkedő jelentőségű zenei központja, az alap- és a középfokú oktatásban egyaránt. Elég csak arra gondolni, milyen sok nagyszerű zeneművész pallérozódott itt. – Önkormányzatunk kiemelt feladatának tekinti a kulturális kínálat gazdagítását. Kiállítások egész sorát kínáljuk az érdeklődőknek, és néhány éve már kőszínházunk is van, amely a V4 Fesztivál és Színházi Találkozóval immár nemzetközi hírnévre tett szert. És természetesen a zenei élet sokszínűségére, hangszeres művészeinkre, kórusainkra is nagyon büszkék lehetünk – fogalmazott a városvezető. Megemlítette azt is, hogy Vácon egymás után újulnak meg a templomok, építkezik az egyház, mert van mire  alapoznia a hitélet tekintetében.
Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Vác néhány napra ismét Közép-Európa gregorián fővárosává lesz július 6. és 9. között.  A Gregorián Társaság és az egyházmegye immár hetedik alkalommal rendezi meg a városban a Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivált.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .