Úton Máriával Krisztus felé

Fotó: Lambert Attila

 

A több útvonalon haladó zarándoksereg a nap végén öt helyszínen ünnepelt szentmisét – ezek egyike a nagytétényi Nagyboldogasszony-templom volt.
Az egész fővárost körüljáró Élő Rózsafüzér zarándoklatra öt különböző helyszínről indultak a hívek. Magyar­országért és a fővárosért imádkoztak, és összesen mint­egy 180 kilométert tettek meg. A kilenc szakaszból álló út végén öt templomban mutattak be szentmisét.
A gyalogos zarándoklat résztvevői városszéli plébániákat, kegyhelyeket kerestek föl útjuk során – egy-egy szakasz hossza körülbelül húsz kilométer volt.
A zarándokok Máriabesnyőről (Gödöllő) Kerepesre, illetve Fótra, Csillaghegyről (III. kerület) Fótra és Máriaremetére, Farkasrétről (XII. kerület) Máriaremetére és Nagytéténybe, Soroksárról (XXIII. kerület) Nagytéténybe és Pestszentlőrincre, Rákoskeresztúrról (XVII. kerület) pedig Pestszentlőrincre és Kerepesre gyalogoltak.
A napsütéses zarándoklat zárásaként Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét a nagytétényi plébániatemplomban. A májusi szombaton a műemlék templomot betöltötték a legkülönbözőbb életkorú zarándokok.
A mai plébániatemplom helyén egykor egy középkori templom állt, amelynek tornyát és szentélyét részben megtartották a XVIII. századi átépítés során. Az újjáépített templomot Padányi Biró Márton szentelte föl, 1755. október 5-én.
A színekben gazdag, mozgalmas főoltárkép, amelyet feltehetően idősebb Dorfmeister István festett, Mária mennybevételét ábrázolja, így jól illett a rózsafüzér-zarándoklat végéhez. A templom egyik oltárképét, amelyről bebizonyosodott, hogy Maulbertsch Antal keze munkája, a Nemzeti Galéria őrzi.
Erdő Péter bíboros a szentbeszédében elmondta: „Ma este itt, Nagytétényben szentmisével zárjuk az Élő Rózsafüzér egyik szakaszát. Rózsafüzért imádkozva jártuk körül Budapest városát. A dicsőséges titkokról elmélkedve Isten megújító szeretetébe ajánlottuk városunkat és hazánkat. A Boldogságos Szűz Máriában az Egyház édesanyját is tiszteljük. A Napbaöltözött Asszony bibliai képe pedig egyaránt jelenti számunkra a mennybe fölvett Szűz Máriát és az üdvözültek egész közösségét, amelyet győzedelmes vagy megdicsőült Egyháznak nevezünk.
Erre gondoljunk, amikor a dicsőséges rózsafüzér titkait mondjuk. Szűz Mária ugyanis előttünk járt azon az úton, amely a Krisztussal való örök találkozásra és boldogságra vezet. Kérjük tehát közbenjárását mindannyiunkért, hogy valóban örömmel és vágyakozással készülhessünk a számunkra megígért üdvösségre. Abba az örök hazába, ahová Krisztus, a jó pásztor vezet minket. Ámen.”

*

A szentmise végén a résztvevők közösen elmondták a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus imáját, majd zárószavaiban Fülöp Ákos plébános utalt az előző budapesti kongresszusra: a plébánia iratai szerint 1938-ban a templomot kifestették. Most is él ez a remény, hiszen az egyik oldalfal festése már befejeződött, és remélik, hogy jövőre elkészül az egész épület. Fülöp Ákos végezetül köszönetet mondott a zarándokoknak a részvételért, a bíborosnak pedig azért, hogy együtt ünnepelhettek. Legvégül pedig bejelentette: nem engedik haza étlen-szomjan a zarándokokat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .