Megnyílt a 27. Szent István Könyvhét

Fotó: Lambert Attila

 

A teológiai kategória díjazottjának életútját Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök ismertette. Robert Sarah 1945. június 15-én született Ourousban, az afrikai Guinea egyik legkisebb falujában, animista törzsi családban. 1947. július 20-án részesült a keresztség szentségében egy misszionárius atya szolgálata által. Az elefántcsontparti Bingerville-ben, majd Nancyben járt szemináriumba, 1969 és 1974 között a római Pápai Gergely Egyetem (Gregoriana) hallgatója volt. Közben a jeruzsálemi Studium Biblicum Franciscanumban szentírástudományból licenciátusi fokozatot szerzett. 1969. július 20-án szentelték pappá. Szent VI. Pál pápa 1978. április 18-án nevezte ki püspökké. 2001. október 1-jén Szent II. János Pál a Népek Evangelizációjának Kongregációja titkárává tette meg. XVI. Benedek pápa kreálta bíborossá 2010. november 20-án. Ferenc pápa 2014. november 24-én az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusává nevezte ki.
Robert Sarah bíboros nevében a díjat Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök vette át. A kitüntetett köszönőlevelét Sarbak Gábor olvasta fel. A bíboros ebben többek között arról írt, ez a díj is arra ösztönzi, hogy segítse megőrizni Európa katolikus értékeit. Mint azt Farkas Olivér elmondta, Robert Sarah bíboros várhatóan karácsony körül látogat majd Magyar­országra.
Az irodalmi kategória kitüntetettjét Madas Edit, a Magyar Tudományos Akadémia tagja méltatta. Szelestei Nagy László 1947. július 30-án született Szombathelyen. Kutatási területe a XVI–XVIII. századi magyarországi irodalom és lelkiségtörténet. Számtalan könyv szerkesztője és lektora, megannyi tanulmány, cikk, szócikk és recenzió szerzője, hazai és külföldi konferenciák rendszeres előadója. Munkásságát több kitüntetéssel is elismerték.
Szelestei Nagy László a díjat megköszönve elmondta, fokozatosan alakult ki benne az a tudat, hogy a megtartó örökséggel, elsősorban a lelkiségtörténettel kell foglalkoznia. Ezért leginkább azoknak szeretne köszönetet mondani, akiktől ezt a „megtartó és megtartandó örökséget” kapta.
Rózsa Huba, a SZIT alelnöke arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a pesti Ferenciek terén naponta 9 és 19 óra között 29 könyvkiadó várja az érdeklődőket. A könyvhétre ellátogató olvasókat idén csaknem 7000 kiadvánnyal, köztük mintegy félszáz könyvheti újdonsággal és nagy kedvezményekkel várják a kiadók.
Az ünnepség – amelyen a Gaudete Vonósnégyes játszott – végén Erdő Péter bíboros, prímás hivatalosan is megnyitotta a 27. Szent István Könyvhetet.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .