Úti tanácsok

A szerző tisztában van azzal, hogy nagyon sokan úgy élnek, hogy mindvégig ezt a felépített egót őrzik, méghozzá mindenáron. A korai szakaszban az önazonosság és a biztonság a legfontosabb számunkra, a vallási kérdésekben is. Ekkor hozzuk létre „tárolóedényünket”. De el kell jönnie az élet második szakaszának, amikor ezt az edényt megtöltjük igazi tartalommal.Egyszer az életben biztosan találkozunk a botlás kövével, amikor olyan élethelyzettel kell szembesülnünk, „melyet nem tudunk kézben tartani, megváltoztatni, megmagyarázni, de megérteni sem”. E határhelyzet – melyről Karl Jaspers filozófus is beszél – a szenvedés és a veszteség megtapasztalását jelenti. Ez kényszerít bennünket, hogy megszokott külső és belső világunkat otthagyjuk. Rá kell döbbennünk, hogy a gonosz sokkal inkább a felszínességben és a vakságban rejlik, mint például az érzéki vágyakban. Ugyanígy fontossá válik, hogy személyiségünk árnyoldalát meg tudjuk különböztetni a bűntől.

S mi jellemzi az élet második szakaszát? Rohr könyvének azok a legjobb, legzavarbaejtőbb és legizgalmasabb részei, melyekben erről ír. A teljesség igénye nélkül említem meg néhány kulcsgondolatát.

A legfontosabb talán az, hogy az első szakaszban felépített énképünkről kiderül, hogy nincs benne maradandó. A határhelyzetek megtapasztalása illúzióink felszámolását eredményezi. A „vagy-vagy” gondolkodást felváltja az „is-is”. Eddig azt kerestük, ami csak ránk jellemző, ezután azt, ami közös. Lelkiállapotunkat leginkább paradoxonokkal – melyeket már alkalmasabbnak vélünk a világ leírására – jellemezhetjük, például így: derűs szomorúság és józan boldogság. Ha megtaláljuk valós középpontunkat, kiderül, hogy a megaláztatások már nem énünk ellen elkövetett merényletek. A világ bonyolultságának megismerése el kell hogy vezessen bennünket annak belátásáig, hogy a világ végtelenül egyszerű.

Rohr atya művének központi képe a vándorlás, e könyve pedig úti tanácsokat rejt. Egész további életünkre.

(Richard Rohr: Emelkedő zuhanás. Ursus Libris Kiadó, Budapest, 2012. Kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .