Utazás Rómába

A Szent István Házat 1967-ben a Zágon József vezette Szent István Alapítvány hozta létre, és 2012 végéig a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata működtette. Az idei év nagy változást hozott a ház életében, mert a nővérek számának megfogyatkozása és a társulat otthoni intézményeinek ellátása miatt a nővérek nem tudták tovább végezni ezt a szolgálatot, így arról önként lemondtak, és véglegesen hazaköltöztek Magyarországra. A zarándokház azonban az alapítvány vezetésével tovább működik. A nővéreket világi hívek váltották fel, akik között van egy olasz–magyar családból származó, Palermóban született és magyarul is beszélő fiatalember. Turizmusból szerzett diplomát. Az ő jelenléte képviseli most a hagyományokat, hiszen a ház Isten Szolgája Mindszenty József bíboros álmának megvalósulásaként a nyugati emigráció közös összefogásából jött létre.


Az intézmény a továbbiakban is megőrzi jellegét, és zarándokokat lát vendégül. Egyszerre kilencven személyt tud fogadni egy-, két-, három-, négy- és ötágyas, többségükben fürdőszobás szobákban. A zarándokház szolgáltatásai közé tartozik, hogy a repülővel érkezők kedvezményes áron rendelhetnek taxit, a gépkocsival vagy busszal érkezők részére pedig parkolási lehetőséget biztosítanak. A ház a vendégek kérésére ingyenes belépőjegyeket szerez a pápai szertartásokra. A zarándokház jelenlegi vezetése számos célt tűzött maga elé. Terveik között szerepel, hogy gyakorlatot szerveznek a papnövendékeknek, akik így megismerhetik majd Rómát és a Vatikánt. Szeretnének nyitni a katolikus iskolák felé is. Szívesen fogadnának Erasmus-ösztöndíjjal Rómába érkező fiatalokat, hogy segítsék őket római tartózkodásuk első időszakában. A közeljövőben kialakítanak egy közösségi termet, illetve a csoportok részére hamarosan bevezetik a félpanziós ellátást is.

A Villa Mater Redemptoris házat vezető nővéreket sokan Tamagno-nővéreknek nevezik, mert szép kerttel és parkolóval rendelkező zarándokházuk a Francesco Tamagno utcában található. Több évtizede tartó szolgálatuk célja, hogy a Rómába zarándoklók vagy a turistaként érkező vendégek magyar környezetben kapjanak elhelyezést. Az egy-, két-, illetve háromágyas szobák közös fürdővel rendelkeznek, ahol egymástól elkülönített zuhanyzókat alakítottak ki. Vannak azonban saját fürdőszobás, kétszobás apartmanok is, ahol nagyobb családok, baráti házaspárok lakhatnak együtt – mégis külön. Egy időben körülbelül ötven-hatvan vendéget tudnak fogadni. A zarándokházban – akárcsak a Szent István Házban – lift is működik.

A Tamagno-nővéreknél is lehet gépkocsival parkolni. A szállás árában benne van a szerény reggeli, valamint a városnak fizetendő idegenforgalmi adó is. Kérésre a nővérek is szereznek jegyeket a pápai audienciákra.

A Szent István Házból a belvárosba busszal érdemes menni, a Tamagno-nővérektől pedig a piros „A” jelű metróval, amelynek a Vatikánnál és a Colosseumnál is van megállója.

A új pápa megválasztása és a hit éve remélhetőleg sok magyart vonz majd az Örök Városba. A Szent István vagy a Villa Mater Redemptoris zarándokházakban hazai környezetben és elfogadható áron találhatnak szállást.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .