Úristen fegyverével harcolunk a rossz ellen

A zarándokcsoportok reggel nyolc órától érkeztek buszokkal és személyautókkal, de olyanok is akadtak, akik gyalogosan jöttek, nagyobb távolságot téve meg a kegyhelyig.
A találkozó helyszínén egész nap volt véradási lehetőség, a Ferences Galériában pedig a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére rendezett, A legnagyobb szeretet című gyermekrajz-vándorkiállítást tekinthették meg az érdeklődők. A rendezvényen képviseltette magát a Váci Egyházmegyei Ifjúsági Lelkészség, a Váci Egyházmegye Sajtószolgálata és a Váci Egyházmegyei Karitász is. Akik pedig a lelki útravalókon kívül kegytárgyat is szerettek volna hazavinni, azok részére több sátorban kínáltak portékát.
A találkozóra hallássérült hívek is érkeztek. A Váci Egyházmegyében folyamatosan erősödik a hallássérültek pasztorációja. A találkozón jeltolmács fordította nekik a programok során elhangzottakat, és egész nap a rendelkezésükre állt egy külön helyiség.
Az ünnepi programot a Vox Mirabilis kamarakórus hangversenye nyitotta meg, majd Orosz Lóránt OFM kegyhelyigazgató Jelek a liturgiában című katekézise hangolta rá az egybegyűlteket a szentmisére, amelyet Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be több paptestvérével együtt.
A főpásztor szentbeszédében a küldetéstudatról beszélt. Így fogalmazott: „Mi küldetésünkként együtt folytatjuk Jézus szeretetének szolgálatát.” A kegyhelyet és a találkozót is forrásnak nevezte, utalva a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondatára: „Minden forrásom belőled fakad”. Beer Miklós azért fohászkodott, hogy a Szentlélek megerősítő ajándéka által mindenki képes legyen Jézus szándékainak megvalósítására a maga egyházközségében.
„Jézus megígérte, hogy nem hagy magunkra, és alkalmassá tesz bennünket arra, hogy édesanyja oltalma alatt közvetítői lehessünk Isten szeretetének. »Ti vagytok a föld sója, a világ világossága« – Jézus így küld bennünket, és így kell jelen lennünk a világban” – buzdította az egybegyűlteket a főpásztor, majd egy ismeretlen szerzőtől idézve arra világított rá, hogy bár a keresztény ember hétköznapi szokásai sokban hasonlítanak másokéihoz, értékrendjét az isteni szeretetnek kell áthatnia: „Mi úgy vagyunk a világban, mint lélek a testben.”
A küldetéstudatról szólva Beer Miklós felsorolta az elmúlt tizenhárom év egyházmegyei találkozóinak helyszíneit – Nógrádsáp, Mende, Ludányhalászi, Taksony, Vác, Szolnok, Piliny, Pásztó, Galgahévíz, Dunavarsány, Nagyoroszi, Vecsés, Csév­haraszt. Valamennyi alkalomról felidézte egy-egy személyes élményét, és köszönetét fejezte ki azért a fogadtatásért, amellyel az egyház­köz­­ségek megmutatták, hogy a legnagyobb szeretettel készültek a találkozókra.
A megyéspüspök beszéde végén az Eucharisztiáról mint lelki táplálékról szólt, Szent II. János Pál pápa gondolatát idézve: „Legyünk tudatában annak, hogy Jézus táplálni akarja bennünk a krisztusi, az istengyermeki életet a kenyér és a bor titka által.” Homíliáját egy reményt adó gondolattal fejezte be: „Soha ne mondjátok, hogy van olyan nehéz­ség, amit nem lehet megoldani. Mi nem a magunk erejével, hanem az Úristen fegyverével harcolunk a rossz ellen.”
A szentáldozást szentségi körmenet követte. A liturgia után került sor a vándorzászló átadására, amelyet Orosz Lóránt kegyhelyigazgató vett át és őriz meg.
Az ebédet a Dűvő népzenei együttes koncertje követte, majd közös litánia zárta a találkozót, ám ezután is sok zarándok időzött még a kegyhely különböző pontjain: a Mária-szobornál, az oltár előtt, a forrásnál – imádkozva és elmélkedve.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .