Ünnepel a Domonkos Rend – Jubileumi időszak kezdődik

Fotó: op.org

 

A Szent Domonkos által alapított rendet 1216. december 22-én kelt bullájával erősítette meg III. Honóriusz pápa. Domonkos fölismerte a Nyugatot fenyegető két veszedelmet: az albigensek eretnekségét és a kunok pogány fenyegetését. Ugyanakkor tisztában volt az egyház fényűző gazdagságával és a klérus erkölcsi romlottságával is. A kialakult helyzetben, mint minden rendalapító, ő is arra a megállapításra jutott, hogy vissza kell térni a gyökerekhez.  Így született meg a rend 1216-ban.
A domonkosok 1221-ben telepedtek le hazánkban. A prédikátor testvéreket a rendalapító küldte magyar földre. Magyar Pál és társai kezdték meg a kunok evangelizálását. Az első kolostorokat Győrött (1225), Esztergomban (1225), Székesfehérvárott (1230 körül), Pécsett (1238) és Budán alapították. Ezt követte Veszprém, Vasvár, Kassa, Eger, Gyulafehérvár, Beszterce, Szeged, Temesvár, Kolozsvár, a Nyulak-szigete, Marosvásárhely és Vác. A XV. század elején a magyar Domonkos-rendi kolostorok száma elérte a félszázat. A szerzetesek lelkipásztori és missziós tevékenységük mellett jelentős szerepet töltöttek be a kultúra világában is.  Számos kódex került ki a rend íróműhelyeiből. Legbecsesebb nyelvemlékeink közé tartozik a Margit-legenda. A török hódoltság sajnos véget vetett e virágzásnak. A magyar rendtartománynak a történelem során többször kellett talpra állnia.
Az első női kolostorokat maga Szent Domonkos alapította. A Domonkos Apácák a másodrend tagjai, akik kezdettől fogva imádságukkal segítették a testvérek munkáját. Életük más kontemplatív rendekéhez hasonlóan zárt, monostoraik pedig jogilag függetlenek egymástól. A Domonkos Nővérek (reguláris harmadrend) kolostorban élő, aktív szerzetesnők. Az igehirdetésbe általában tanítással, neveléssel, pasztorációs munkával, de tudományos munkával, betegápolással és szociális munkával is bekapcsolódnak.
Az ünnepi időszakot Bosák Nándor püspök, a Debrecen–nyíregyházi egyházmegye apostoli kormányzója a Szent László-templomban nyitja meg november 7-én.
A jubileum kezdőnapján Hódmezővásárhelyen a Szent István-templomban 17 órakor Mészáros József Domonkos OP mutat be szentmisét. Sopronban a Szent Tádé-templomban 17.30 órakor Barna Ferenc Máté OP általános vikárius hívja ünnepelni a híveket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .