Ülésezett a püspöki konferencia

Fotó: Lambert Attila

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megrendülten értesült a húsvétvasárnap Srí Lankán történt terrorcselekmények híréről. Az MKPK Állandó Tanácsának döntése értelmében a püspöki kar június 9-éig, pünkösdvasárnapig bezárólag gyűjtést hirdetett testvéreink megsegítésére és a károsodást szenvedett templomok helyreállításának támogatására az alábbi bankszámlaszámon: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, 11100104–18181490–14000003.
A magánkápolnákban és egyéb helyszíneken tartandó egyházi esküvők engedélyeztetésével kapcsolatban a konferencia megerősítette 2006 őszén hozott döntését, amely szerint az esküvők helyszínének kiválasztásakor főszabályként az Egyházi törvénykönyv 1118. kánon 1. §-át kell alkalmazni. Ennek értelmében a házasságot plébániatemplomban kell megkötni, de a helyi ordinárius vagy a plébános engedélyével más templomban vagy megáldott, nyilvános kápolnában (latinul oratorium) is köthető.
A 2019. február 21. és 24. között a Vatikánban A kiskorúak védelme az Egyházban címmel megrendezett tanácskozást lezáró beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a kiskorúak ellen elkövetett bántalmazás súlyos fájdalma sajnos minden kultúrában és társadalomban történelmileg elterjedt jelenség. Az MKPK megismétli a 2019. március 25-én kelt közleményében foglaltakat, és kifejezi, hogy az Egyházban és a társadalomban nem fogadja el és nem tolerálja a kiskorúak bántalmazását.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Vitéz János Tanárképző Központja az MKPK fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézettel együttműködésben gyermek- és ifjúságvédelmi képzést indít.
A püspöki kar üdvözli Ferenc pápa május 7-én kelt, Vos estis lux mundi kezdetű motu proprióját, amely a gyermek- és ifjúságvédelemmel kapcsolatban előírja, hogy az egyházmegyéknek és az eparchiáknak a bejelentések kezelésére – külön vagy közösen – a dokumentumban foglalt szabályok hatályba lépését követően egy éven belül egy vagy több rendszert kell felállítaniuk, amely állandó, nyitott és mindenki számára könnyen hozzáférhető.
A püspökök testülete támogatja a Győri Egyházmegye kérését, amely szerint Szemelliker Antal 1919-ben Sopronban vértanúhalát halt fülesi plébános boldoggáavatási eljárását elindíthassák.
A Katolikus Karitász Ukrajna új elnöke, Volodimir Zelenszkij segítségét kéri petíció formájában (lapunk 2. oldalán olvasható), hogy a karitatív szervezetek által indított segélyszállítmányok bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan és korlátozásoktól mentesen juthassanak el a kárpátaljai és ukrajnai rászoruló családokhoz és segélyszervezetekhez.
A Római misekönyv új magyar nyelvű kiadásának előkészítése folyamatban van. Az új kiadás a tervek szerint 2020-ban, a Nemzetközi Eu­charisztikus Kongresszusra már használatba kerül.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága által 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napoknak idén Pécs városa ad otthont, szeptember 27. és 29. között. A rendezvény mottója: „A jövő társadalma.”

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .