Üldözést szenvedők

Tárgyalnak Dall’Oglio páterért

Az olasz külügyminisztérium állítólag kapcsolatban áll már a jezsuita elrablóival Szíriában. „Intenzíven dolgozunk azért, hogy hazahozzuk” – mondta a külügyminiszternő a televízióban augusztus 6-án. A július 28-án elrabolt olasz jezsuita egy, az Al-Kaidához tartozó dzsihádista terrorcsoport fogságában van. Dall’Oglio atya harminc éve dolgozott Szíriában a keresztény–iszlám párbeszéd előmozdítása érdekében. A Vatikán aggódik a keresztények szíriai helyzete miatt. A szembenálló felek tárgyalást elutasító magatartása miatt további halottak, félelem, gyűlölet és rombolás az eredmény – mondta Francis Chullikatt érsek, a szentszék ENSZ-képviselője New Yorkban. A halottak száma augusztusra átlépte a százezres számot. A harcok fokozódását kívülről is szélsőséges csoportosulások beavatkozása növeli. A nemzetközi közösségnek meg kell találnia az utat a tárgyalások régen várt második fordulójához. (KNA, KAP)


Nemzetközi bíróság a Boko Haram ellen

A nigériai Boko Haram terrrorszervezet ügyét a hágai nemzetközi büntetőbíróság vizsgálja, mert tevékenysége az emberiesség elleni bűntényt valósít meg. A Boko Haram 2009 júliusa óta több mint ezerkétszáz keresztény és muzulmán polgári személyt ölt meg. A merényletek egyre gyakoribbak és súlyosabbak. Goodluck Jonathan nigériai államelnök májusban rendkívüli állapotot rendelt el a Boko Haram elleni küzdelem érdekében. Júniusban hatezer nigériai menekült el a szörnyű helyzet miatt Északkelet-Nigériából a szomszédos Nigerbe. A biztonsági erők a ramadán böjt után újabb Boko Haram-terrortámadásokat jelentettek. A böjt befejezésének ünnepe előtt Biu városban nyolc ember életét oltotta ki egy merénylet. Kano szövetségi államban két bomba húsz, más jelentések szerint ötvenhárom személyt ölt meg, köztük számos keresztényt. (KNA, KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .