Újrafestett valóság

A galéria három évvel ezelőtt útjára indított esélyegyenlőségi programjának keretében a nyár folyamán lehetőséget biztosított néhány ép és fogyatékkal élő képzőművésznek, hogy együtt, egy térben alkotva hozzanak létre kiemelkedő színvonalú alkotásokat, amelyeket közös kiállításon mutatnak majd be a nagyközönségnek. A művészek a példaértékű összefogásnak köszönhetően szakmai tapasztalatot szereztek, ötleteket cseréltek, és akaraterejükről, kreativitásukról, nyitottságukról is tanúságot tettek. A fogyatékkal élő emberek megmutathatták, hogy egyenlő esélyek mellett a nehézségeket legyőzve, örömmel és lelkesedéssel képesek megvalósítani elképzeléseiket, amelyek nemcsak az egyén, de a társadalom számára is értéket jelentenek. Van, aki csak a szájával vagy a lábával tudja mozgatni az ecsetet, és olyan művész is részt vett a programban, aki oxigénpalackot igényel munkája közben.

Akadt olyan alkotó is, aki csak kis felületekre tud festeni, és segítőt kért meg az általa elképzelt színek kikeverésére… A képek azonban elkészültek, és a kiállítást végignézők többsége innentől fogva valószínűleg új szempontból tekint majd a sérült művészekre és munkáikra. „Az alkotások által mi is gazdagodunk, teljesebbnek, szebbnek látjuk a világot, s talán egy kicsit jobbá is válunk…” – fogalmazott Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese a kiállítás megnyitóján.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .