Újjászületik a hit

 

Az újságíró ezután a katolikus egyház és az ortodox egyház kapcsolatairól kérdezte Erdő bíborost, aki üdvözli a párbeszéd kibontakozását a katolikus egyház és Kelet-Európa ortodox egyházai között, amelyeket évtizedeken át erőszakos módon leromboltak, üldöztek. Ezek az egyházak most újra elevenné teszik magas színvonalú keresztény kulturális és teológiai hagyományukat. A magas szintű dialógus mellett van egy szerényebb formája is a párbeszédnek: amikor a keresztények megosztják a nem keresztényekkel erkölcsi értékeiket, szociális tanításukat. Az európai püspökkari konferenciák arra hivatottak, hogy főleg ezt a fajta együttműködést szorgalmazzák. E célból született a Katolikus-Ortodox Európai Fórum, amely máris meghozta első gyümölcsét a családdal kapcsolatos közös állásfoglalással.

Riminiben a bíboros és a minszki főpap arról tartanak előadást, hogy egy mai európai hihet-e Jézusban. „Megtisztelő számomra, hogy Filaret metropolitával adhatok elő, akit nagyon tisztelek. Témánk felidézi ifjúkoromat. Akkor a vallást maradi dolognak tanították, amely elbutítja a népet. Ma is azt lehetne hinni, hogy egy modern európai ember nem lehet keresztény. Én meg vagyok győződve az ellenkezőjéről. Korunk bonyolult helyzete, a gazdasági mechanizmusok rossz működése, az emberi történelem és a társadalom értelmének és értékének keresése szükségessé teszi a világnézeti eszmélődést. Szerintem tehát egy modern európainak feltétlenül szembesülnie kell az Istenre, Jézus Krisztusra és az evangéliumra vonatkozó kérdésekkel” – szögezte le a bíboros.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .