Újabb elismerés a magyar tudománynak

Marton Katalin kiemelte: hálás kutatóintézetének, hogy sok éven át nyugodt és ösztönző légkört biztosított munkájához és méltatta Csiszár Imre, valamint az MTA külső tagja, a Rómában élő Körner János tevékenységét is, aki döntő befolyással volt kutatásaira. „A vele való közös munkában gyökereznek azok az eredmények, amelyekért a díjat kaptam.” Claude Elwood Shannon amerikai mérnökmatematikus 1948-ban publikálta a hírközlés matematikai elméletéről szóló tudományos cikkét. Azóta őt tartják az információ mérésével, továbbításával, védelmével és feldolgozásával foglalkozó tudományterület, az információelmélet megalapítójának. A tudósról elnevezett díjat 1972 óta ítéli oda az információelmélet nemzetközi társasága.

E mostani idén immár a harmadik olyan elismerés, amely a magyar matematikusok nemzetközi presztízsét mutatja. Tavasszal Szemerédi Endre, az MTA rendes tagja kapta a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat, Lovász László matematikust, ugyancsak az MTA rendes tagját pedig felvette tagjai sorába az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája (National Academy of Sciences).

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..