Újabb elismerés a magyar tudománynak

Marton Katalin kiemelte: hálás kutatóintézetének, hogy sok éven át nyugodt és ösztönző légkört biztosított munkájához és méltatta Csiszár Imre, valamint az MTA külső tagja, a Rómában élő Körner János tevékenységét is, aki döntő befolyással volt kutatásaira. „A vele való közös munkában gyökereznek azok az eredmények, amelyekért a díjat kaptam.” Claude Elwood Shannon amerikai mérnökmatematikus 1948-ban publikálta a hírközlés matematikai elméletéről szóló tudományos cikkét. Azóta őt tartják az információ mérésével, továbbításával, védelmével és feldolgozásával foglalkozó tudományterület, az információelmélet megalapítójának. A tudósról elnevezett díjat 1972 óta ítéli oda az információelmélet nemzetközi társasága.

E mostani idén immár a harmadik olyan elismerés, amely a magyar matematikusok nemzetközi presztízsét mutatja. Tavasszal Szemerédi Endre, az MTA rendes tagja kapta a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat, Lovász László matematikust, ugyancsak az MTA rendes tagját pedig felvette tagjai sorába az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája (National Academy of Sciences).

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .