Újabb előrelépés az ökumenizmus útján

Az ökumenikus folyamat fontos állomása ez, hiszen a katolikusok, az evangélikusok és a metodisták után most a református egyházak is csatlakoznak a közös állásponthoz a megigazulás tanával kapcsolatban, amely a XVI. században megosztotta a keresztényeket. A wittenbergi eseményen, amely mérföldkőnek számít a keresztények teljes egysége felé vezető úton, jelen volt a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának titkára, Brian Farrell püspök is. Még nem értük el a célt, de a közös út egyik fontos szakaszában vagyunk – állapította meg a vatikáni dikasztérium közleménye. A Vatikáni Rádiónak Farrell püspök beszélt a július 5-i esemény jelentőségéről.
A reformáció idején, a XVI. században az egyik fontos vitás pont a megigazulás kérdése volt, vagyis az, hogy miként valósul meg a bűnös emberben Krisztus kegyelme, az üdvösség. Az ökumenikus párbeszéd során elsőként a katolikusok és az evangélikusok jöttek rá arra, hogy lényegében ugyanúgy gondolkodnak erről a tanításról. Így 1999-ben aláírták a megigazulás tanáról szóló közös nyilatkozatot, amelyhez 2006-ban a Metodista Egyház is társult, most pedig valamennyi történelmi református egyház is csatlakozott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Katolikus Egyház és valamennyi történelmi protestáns egyház is azonos teológiai állásponton van az üdvösség megvalósulásával kapcsolatban. Ezért megvan a közös alap a még szélesebb körű együttműködéshez, nem csupán spirituális, hanem egyházi értelemben is.
Az együttműködés konkrét megvalósulásáról szólva Farrell püspök elmondta: az Istentől kapott kegyelem, a megigazulás a reformátusok számára felelősséget is jelent. Az a feladatuk, hogy az igazságosság megvalósulásáért munkálkodjanak a világban, ami a megigazulás természetes következménye. A katolikusok, az evangélikusok, a metodisták és a reformátusok tehát közös erővel igyekezzenek a világot az evangélium szabályai szerint átalakítani, hogy segítsenek a szenvedő emberiségen. Ahogyan Ferenc pápa szokta mondani, nem elég az elvont hit, hanem hitünkből fakadóan dolgoznunk kell, zarándokolnunk és megváltoztatnunk a világot – mondta el a Vatikáni Rádiónak adott interjúban Brian Farrell püspök.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .