Újabb adománybolt

Ezek az üzletek nem egyszerű használtcikk-kereskedések: a fenntartó jótékonysági civilszervezetek a befolyt összegből saját tevékenységüket finanszírozzák. Emellett pedig segítik a nehéz anyagi helyzetbe került embereket, akik kevés pénzből gazdálkodnak, hiszen az árukészletet ingyen, adományokból gyűjtik össze, így alacsonyan tarthatják az árakat. Van, ahol főként ruhákat árulnak, máshol mindenféle háztartási és konyhafelszerelést is, sőt, néhol bútorokat, műszaki cikkeket is.


A charity shop elnevezés nem ok nélküli fellengzősség – e bolttípus szülőhazája ugyanis Anglia, és szerte a világban ezen a néven emlegetik az ilyen üzleteket. Magyarországon az első 2009-ben nyílt meg, Nagy-Britanniában azonban már több évtizedes hagyományai vannak a charity shopoknak. 1947-ben Oxfordban született meg az első – bár hasonló boltok nyíltak a világháborúk alatt is, ám azok csak ideiglenesen működtek.

Ne dobjuk hát ki feleslegessé vált apróságainkat vagy a duplán megkapott karácsonyi ajándékot, hanem nézzünk utána, hátha működik egy adománybolt a mi környékünkön is.

(Fotó: Németh András Péter /Vasárnapi Hírek)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .