Új vezetője van a Hittani Kongregációnak

Fotó: Vatikáni Rádió

 

Müller bíboros ötéves mandátumának ideje alatt a Hittani Kongregáció prefektusa, az Ecclesia Dei Pápai Bizottság, a Pápai Biblikus Bizottság és a Nemzetközi Teológiai Bizottság elnöke volt.
Utódául Ferenc pápa a hetvenhárom éves Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ érseket tette meg, aki XVI. Benedek pápa kinevezése révén 2008-tól a Hittani Kongregáció titkára volt.
Luis Francisco Ladaria Ferrer 1966-ban végzett a madridi jogi egyetemen, és ugyanabban az évben belépett a jezsuita rendbe. A Comillas Pápai Egyetemen és Frankfurtban végezte filozófiai és teológiai tanulmányait. 1973-ban szentelték pappá. A Pápai Gergely Egyetemen doktorált teológiából, majd dogmatikát tanított a Comillas Pápai Egyetemen és a Pápai Gergely Egyetemen, amelynek rek­tor­he­lyettese is volt. 1992 és 1997 között a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja, 2004-től főtitkára volt.
1995-ben Szent II. János Pál kinevezte a Hittani Kongregáció konzultorává, amelynek 2008-ban titkára lett. 2016. augusztus 2-án Ferenc pápa a női diakonátus tanulmányozásával foglalkozó bizottság elnökévé tette.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .