Új vallási, turisztikai útvonal

A környező országokban számos magyar szentről és boldogról elnevezett vagy ereklyéiket őrző templom található. Így az útvonal nemcsak országossá, de könnyen európaivá is fejleszthető. A Szombathelyi egyházmegyében negyvennyolc településen ötvenegy templomot vettek számba, melyek a tematikus útvonal kialakításával kapcsolatban szóba kerülhetnek.


Jožef Smej püspök több olyan, Szlovéniában található templomról számolt be, melyeket magyar szentekről neveztek el, vagy velük kapcsolatos művészettörténeti emléket őriznek, s ennélfogva bekapcsolhatók a létesítendő útvonalba. Ilyen például Murahely (Dok ležovje) Szent István király temploma, Belatinc (Beltinci) Szent László király temploma, Bagonya (Bogojina), ahol a templom főoltárán Szent István és Szent László magyar királyok szobra áll, vagy a szlovéniai Alsó-Stájerország tartománybeli Koroška (Karintia) régiójában található Slovenj Gradec (régi, monarchiabeli osztrák nevén Windischgrätz), ahol az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére legrégebben felszentelt templom található. Az istenházát még Szent Erzsébet anyai nagybátyja, Bertold kalocsai érsek szentelte fel 1291-ben.

 

Szabó Csaba a turisztikai téren szakértőnek számító Orbán Róbertet kérte fel arra, hogy tegyen javaslatot egy-egy Ausztriát, illetve Szlovéniát érintő útvonalra. A vallási-turisztikai útvonal jelentős állomása kíván lenni a kezdeményező Nyőgér község Szent Imre-temploma is.

Szombathelyi egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .