Új technológiák, új kapcsolatok

Elsősorban velük szeretné megosztani gondolatait az új technológiákhoz kapcsolódó óriási lehetőségekről, amelyek, ha jól használják őket, elősegítik az emberi szolidaritást.
Ezek az új technológiák valódi ajándékot jelentenek az emberiség számára. Előnyeiket állítsák minden ember és közösség szolgálatába, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbakra. A pápa arra buzdítja a média szakembereit, hogy mozdítsák elő a tisztelet, a párbeszéd és a barátság kultúráját. Határozottan nemet mond az olyan jelenségekre, amelyek a gyűlöletet és az intoleranciát (vallási türelmetlenséget) táplálják, lealacsonyítják az emberi szexualitás szépségét, kizsákmányolják a gyengéket és védteleneket. Súlyos kárt okozna az emberiség jövőjének, ha az új kommunikációs eszközökhöz nem juthatnának hozzá azok, akik már egyébként is hátrányos gazdasági és szociális helyzetbe kerültek.

Üzenetében a pápa szól azokról is, akik munka vagy szórakozás céljából nap mint nap rákapcsolódnak a világhálóra (internetre). A kapcsolatteremtés vágya, ösztöne pozitív jelenség, azt tükrözi, hogy részt kívánunk venni Isten egyesítő szeretetében, amely az egész emberiséget egyetlen családban kívánja összegyűjteni.
A mobiltelefonok, a számítógépek, az egész világot behálózó internet megteremtette annak a lehetőségét, hogy a világ legtávolabbi és legelszigeteltebb részére is azonnal küldhessünk hangot és képet. Ez természetesen elképzelhetetlen lett volna az előző nemzedékek számára. Az új kultúra előnyei között a pápa a következőket emeli ki: a családtagok óriási távolságok ellenére is kapcsolatban maradhatnak egymással, a diákok, kutatók könnyebben hozzáférhetnek a tudományos dokumentumokhoz, forrásokhoz. Csapatmunkát végezhetnek akkor is, ha különböző helyeken dolgoznak.

Nem hiányoznak azonban a veszélyek sem. Vannak, akik pusztán fogyasztókat keresnek egy végtelen lehetőségeket felkínáló piacon, ahol az újdonság egyenlő a szépséggel, ahol a szubjektív tapasztalat lép az igazság helyébe. A pápa óva inti a fiatalokat attól, hogy leszűkítsék a barátság fogalmát a digitális kapcsolatokra. Szomorú lenne, ha az online barátságokat részesítenék előnyben a család, a munka- és iskolatársak kárára. Ha elvakultan keresik a virtuális kapcsolatteremtést, az azzal a veszéllyel jár, hogy elszigetelődnek a valós társadalmi élettől.
A pápa a katolikus fiatalokhoz intézett felhívásában a következőket állapítja meg: a világháló egy végtelen digitális földrész, amelyen főleg nekik kell tanúságot tenniük az evangéliumról. Az ősegyházban az apostolok és tanítványaik a görög-római világba vitték el Jézus evangéliumának jó hírét. Az evangelizálás akkor is igényelte, hogy alaposan ismerjék a pogány népek kultúráját és szokásait ahhoz, hogy megérintsék értelmüket és szívüket. Krisztus üzenetének hirdetése az új technológiák világában ma is feltételezi azok mély ismeretét, megfelelő használatát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .