Ugyanannak a családnak tagjai vagyunk

Nem teológiai párbeszédről, hanem főleg etikai kérdésekről volt szó: a Teológiai és spirituális alapok, illetve az Emberi méltóság és kölcsönös tisztelet kérdésével foglalkoztak a résztvevők. XVI. Benedek pápa 2006 szeptemberében Regensburgban tartott előadásában II. Manuel Palaiologosz keletrómai császárt idézte Mohamed prófétáról, és e hatszáz éve megfogalmazott, tudományos összefüggésben idézett szavak félreértést, felháborodást váltottak ki az iszlám világban. Mérsékelt muzulmán teológusok ezért kezdeményezték a mostani párbeszédet. Fontos, hogy minden nehézség ellenére a két vallás továbbra is párbeszédben maradjon egymással. A feszültségek nagymértékben függnek azoknak az országoknak a politikai helyzetétől, amelyekben az iszlám a többség vallása.

A muzulmán világ gyakran azonosítja a kereszténységet a Nyugattal, ami veszélyes összevegyítése a valóságnak. Amikor a nyugati társadalmak felelősei olyan politikai döntéseket hoznak, amelyek a muzulmánok szerint sértik az iszlám érdekeit, sokan ezt a keresztények támadásának veszik – fejtette ki a találkozóról nyilatkozó Jean-Louis Tauran bíboros, majd hozzátette: a vallásközi párbeszéd az üldözött keresztények jogainak tiszteletben tartásához is elvezethet. Nincs más választásunk, mint hogy közösen haladjunk előre Isten tekintetétől követve. Mindnyájan az igazság felé tartunk. Félelem nélkül le kell leplezni az emberi jogok ellen elkövetett erőszakot, úgy, hogy az igazság kerüljön előtérbe az erővel szemben, a jog ereje győzzön az erő joga felett” – fogalmazott Jean-Louis Tauran bíboros.

Isten neve a béke és a szeretet, az erőszakot soha nem lehet igazolni Isten nevében – ezt hangsúlyozta XVI. Benedek pápa november 6-án, a szeminárium résztvevőinek tartott fogadáson. A Szentatya arra kérte a jelenlévőket, hogy együtt dolgozzanak az előítéletek és a meg nem értés leküzdésén. A politikai és vallási vezetőket pedig arra buzdította, hogy biztosítsák az alapvető emberi jogok védelmét, különös tekintettel a vallásszabadságra. Elfogadhatatlan és semmivel nem igazolható a hátrányos megkülönböztetés és az erőszakos üldözés, amelynek még ma is sok hívő ki van téve a világ számos térségében. A Szentatya leszögezte: az Istenről alkotott nézeteink különbözőségei ellenére, a kölcsönös tisztelet és szolidaritás jegyében meg kell mutatnunk a világnak, hogy ugyanannak a családnak a tagjai vagyunk, amelyet Isten teremtett és körülvesz szeretetével. XVI. Benedek pápa elismeréssel szólt a katolikus-muzulmán szeminárium közös állásfoglalásáról, miszerint imádnunk kell Istent, és önzetlenül szeretnünk kell testvéreinket, különösen a rászorulókat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .