Tűnődés a hétről: Női hivatás és más egyebek

Aznap, amikor hírét vettem ennek, épp egy olyan tanítványom szakdolgozatáról beszélgettünk, akinek tizenöt (!) testvére van. Nyilván „korszerűtlen" családmodell. Hogy mi használ inkább a magyarságnak, a tizenhat becsületben nevelt gyerek vagy az önmagát kiteljesítő nő, arról másként vélekedem, mint a miniszterelnök úr hitvese. Mélységes tisztelettel tekintek azokra a szülőkre, akik sok gyermeket vállalnak, családot építenek, tartanak össze, teljesítik nevelői hivatásukat, szembeszállnak a nehézségekkel, és a súlyos anyagi gondok miatt sem csüggednek, pedig – miért szépítsük – volna miért. Nem vitás: a bölcsődék és óvodák számát növelni kellene. Az utóbbi években jó néhányat megszüntettek, bezártak, mivel kevés a gyerek. Ha megfelelőek volnának a körülmények, talán többen vállalkoznának szülésre. Mégiscsak ez a nő hivatása és nem az önmegvalósítás egyéb módjai. Volt már olyan időszak, amikor az illetékesek azt igyekeztek elhitetni, hogy a család meghaladott intézmény. Alighanem ennek a szemléletnek is köszönhető a fiatalok körében tapasztalható sok deviancia; a körükben növekvő erőszaknak nem az a magyarázata, hogy ép, teljes családban nevelkedtek.

A nők önmegvalósításának igazi lehetősége az volna, hogy munkába állnak, hogy ott fejtik ki tehetségüket? Nagyon halkan merem csak megkérdezni, nem azért dolgozik-e legtöbbjük, mert egy fizetésből itt és most nem lehet megélni? Nem az-e a hiba, hogy a „családsegítő program” keretében viharsebesen emelik az árakat és az adókat? Épp az elmúlt hetekben emelték a távfűtés összegét. Aki rendszeresen használja a gázt, villanyt, annak bizony dolgoznia kell! És a kormányzó párt szocialistának mondja magát, azaz gondoskodónak. Ami azt illeti, valóban gondoskodik – tagjai anyagi gyarapodásáról. Nem véletlen, hogy az ókorban istenei voltak a házi tűzhelyeknek, „lares” elnevezéssel illették őket. Akkor természetesnek minősült, hogy a családot az istenek is védelmezik. A görögök isteneiket is úgy képzelték el, hogy hatalmas család tagjai, melynek csúcsán Zeusz és Héra, férj és feleség állnak. Ha egy görögöt megkérdeztek volna, mikor áll munkába Héra, hogy kiteljesítse magát, tanácstalanul szemlélődött volna. Hiszen Héra istennő volt anyaságában! Arról nem is szóltam, mekkora örömet jelent egy családban élni a gyermekekkel, figyelni növekedésüket, érlelődésüket, s aztán békességet lelni unokáik körében. Én ezt sokkal teljesebb önmegvalósításnak érzem.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .