Túlvilági csónakok és a Kölcsey-sír

Egyelőre nincs bizonyító erejű magyarázat a csónakos fejfák eredetére vonatkozóan. A csónak formájú fejfák mind egy irányba néznek: nyugatra, az elmúlás irányába, míg az elhunytak teste a feltámadás felé, keletre. Mindegyik fejfán ugyanaz a néhány betű olvasható. Az „a, b, f, r, a” vagy egybeolvasva „abfra”, amelyről úgy vélik: „A boldog feltámadás reménye alatt” mondat szavainak kezdőbetűire utal.


A temető legmagasabb pontjára építették Kölcsey Ferenc síremlékét. Az 1938-ban készült klasszicista stílusú fehér márvány síremlék kriptájában három kis diófa koporsóban nyugszik a költő öccse, Kölcsey Ádám, annak felesége, Szuhányi Jozefin és a költő.

Kölcsey egykori hatalmas, gondozott parkban álló kúriájának helyén ma kultúrház áll, benne emlékszoba látogatható. A ház előtt a téren egy csonka emlékoszlop, valamint a Himnusz írójának egész alakos szobra (Marton László alkotása) kapott helyet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .