Túlélni mindent

Lányom kíváncsi volt Jákob tizenkét fiának nevére (a filmben csak Rubent, Simeont és Benjamint említették), elővettük hát a Bibliát, s feljegyeztük valamennyit. Amikor Francine Rivers könyvét olvastam, a kíváncsi óvodás megnézte a fülszöveget, s rákérdezett: ez a Júda az a Júda?

Igen, ugyanis Jákob fia, József testvére a kötet egyik főszereplője. Júda legidősebb gyermekének, Érnek választja feleségül a regény hősnőjét, Támárt. A lány nevének jelentése: datolyapálma. „Az viseli ezt a nevet, aki széppé és kecsessé válhat. A datolyapálma életben marad a sivatagban, édes, tápláló gyümölcsöt terem (…), és képes túlélni az ellenséges környezetet is” – fogalmaz az amerikai írónő. Támár sorsát ismerve szüksége is van erre a minden nehézséget túlélő képességre, hiszen sok-sok megpróbáltatáson, megalázó helyzeten kell felülemelkednie, míg végül imái meghallgatásra találnak, s eléri célját.  Rivers legtöbbször bibliai személyekről szóló, fordulatos és lebilincselő írásait nem véletlenül olvassák sokan világszerte. Több mint húsz nyelvre fordították le könyveit, s az Egyesült Államoktól Európán (Hollandián, Németországon) át még Dél-Afrikában is népszerűek. Sikerének titka vélhetően éppen az olvasmányosságban rejlik. És abban, hogy a könyvek könyvében szűkszavúan, igencsak a lényegre szorítkozva leírt történeteket rendkívüli érzékenységgel dolgozza fel. A Támárról szóló regényben egy olyan asszony sorsát követhetjük nyomon, akit bár elárultak, cserbenhagytak, kihasználtak és bántalmaztak, mégsem tört meg, reményeit és álmait nem vehették el tőle. Az igazság győzedelmeskedett.

(Francine Rivers: Leplezetlenül – Támár. Harmat Kiadó, Budapest, 2011. 144 oldal, 2200 Ft. A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .