Túláradó örömmel, hálaadással

Fotó: Németh Péter

 

A győri Szentháromság-templomban szeptember 12-én bemutatott szentmisén Németh László püspöki helynök, Bognár István plébános, a Győri Hittudományi Főiskola elöljárói, Lukácsi Zoltán rektor, Martos Levente Balázs prefektus és Kaposi Gábor egyetemi lelkész, győr-révfalui plébános koncelebrált.
A Győri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség tanévnyitó szentmiséjén részt vett a Széchenyi István Egyetem rektora, Földesi Péter, valamint az intézmény dékánjai, oktatói és diákjai. Zenei szolgálatot teljesített Pődör Lea, a győr-révfalui Szentháromság-templom kántora, továbbá Bognár Krisztina énekművész és Stepper Tibor trombitaművész.
Homíliájában Veres András megyéspüspök Pál apostol tanítására hivatkozva hangsúlyozta: a keresztségben Krisztust öltöttük magunkra, újjászülettünk, s ezért nagyobb bizalommal tudunk Istenhez fordulni. Isten teljessége Krisztusban mutatkozik meg, és e teljességből mi is részesültünk Krisztus megtestesülése által. Hogyan leszünk igazán Isten gyermekei? – tette fel a kérdést a főpásztor. – Úgy, hogy a testi születés után lelkileg újjászületünk. Ez a szeretet által lehetséges. A bennünk élő szeretet a mértéke annak, hogy valóban Krisztushoz tartozunk-e.
Veres András püspök – a páli levelekben gyakran visszatérő „túláradó” szó jelentőségére utalva – a lelkesedés, a hálaadás és az öröm fontosságáról beszélt: e túláradó örömöt a Krisztusban való újjáformáltságunk miatt érezzük. Pál apostolt sürgető nyugtalansággal töltötte el Isten szeretete, amely átsegítette őt minden akadályon – emlékeztetett a győri megyéspüspök. Hozzátette: hitünk megvallása mások bátorítására szolgál, ahogyan Máté apostol meghívását és lelkes odaadását az evangélium hirdetése követte. Napjaink lelkes tanúságtevői a neofiták, akik hitük frissességét, „tüzes lelkületüket” képesek továbbadni környezetüknek. Szentbeszéde végén a főpásztor arra buzdított: ismerjük fel Isten szeretetét, azt a sok jót, amit tartogat számunkra. Engedjük, hogy ennek sodrása és embertársainkkal való megosztása túláradó szeretettel töltsön el bennünket.

Forrás: Zsuppán Klaudia/Györi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .