Tömegtüntetés Párizsban

A francia parlament január 29-én kezdi megvitatni a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a házasság „két különböző vagy azonos nemű ember közötti” életközösség. A jogszabály arra is lehetőséget teremtene, hogy a homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Franciaország a világon a tizenkettedik ország, ahol várhatóan engedélyezni fogják az azonos neműek házasságát.


„A megmozdulás tesztértékű François Hollande számára, hiszen ma egyértelműen látható, hogy Franciaországban feltehetően milliók nem értenek egyet ezzel a reformmal” – mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) főtitkára a felvonuláson, amelyen számos ellenzéki politikus mellett megjelent Philippe Barbarin bíboros, több püspök, valamint André Vingt-Trois, Párizs érseke is. Az egyházi vezető üdvözölte, hogy sok katolikus kifejezi véleményét a melegházassággal szemben, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „ez nem egy kormányellenes egyházi tüntetés”.

Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: függetlenül a megmozdulás méreteitől a kormány nem vonja vissza a törvényjavaslatot. Azt is kizárta, hogy a szervezők követelésének eleget téve a kormány népszavazást írna ki a kérdésről.

Egy január elején közzétett felmérés adatai szerint a franciák ötvenhat százaléka támogatja a melegházasság engedélyezését, az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata viszont jobban megosztja a társadalmat, azt csak a franciák fele engedélyezné.

KAP

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .