Több ezer lengyel nemzeti ünnepünkön

Továbbá részleteket idéztünk abból a nyílt levélből, melyet kétszáz lengyel közéleti szereplő és tudós intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kifejezve testvéri szolidaritásukat népünkkel, s amelyhez több ezer lengyel aláíró társult, hangsúlyozva: „A magyarok ügye Európa ügye.” Az írás a Niedziela című, háromszázezer példányban elkelő katolikus hetilapban látott napvilágot.
E levél hatására Lengyelországban magyarbarát társadalmi mozgalom született. A Gazeta Polska című varsói hetilap, illetve a köré épült civil klubhálózat kezdeményezéséhez csatlakozott a lengyel Szolidaritás Társaság, illetve a tragikusan elhunyt Lech Kaczyński elnök nevével fémjelzett Társadalmi Mozgalom. Közösen útjára indították a Nagy Utazás Magyarországra mozgalmat, amelynek honlapja is van (www.wielkiwyjazdnawegry. pl), és hazánkkal kapcsolatos cikkeket, tudnivalókat közöl. A mozgalom jelképe az egymásba fonódó, „kezet fogó” lengyel és magyar zászló. A kezdeményezés jelenlegi legfőbb célja, hogy a lengyelek tömegesen részt vegyenek a március 15-i budapesti állami megemlékezéseken – ezzel is kinyilvánítva feltétlen szolidaritásukat nemzetünkkel és a hivatalban lévő magyar kormánnyal.A lelkes szervezés eredményeként több ezer lengyel érkezése várható, vonattal, autóbuszokkal, gépkocsikkal – teljes létszámuk akár az ötezer főt is elérheti. Közülük hétszázan különvonattal érkeznek, amely március 15-én, reggel hat óra ötven perckor fut be a Nyugati pályaudvarra. Fogadásukhoz, elszállásolásukhoz önkéntes munkájukkal nagy segítséget nyújtanak a magyar Civil Egyetértési Tanács szervezői. Lengyel barátaink szervezetten jelen lesznek a Nemzeti Múzeumnál kilenc órakor kezdődő ünnepségen, majd a budai Várba vonulnak, ahol tizenegy órától művészeti programokkal lépnek a közönség elé. Délután három órától részt vesznek a Lánchíd pesti hídfőjétől induló békemeneten, továbbá a Kossuth téri központi ünnepségen, ahol egy egész szektort megtöltenek majd. Másnap, pénteken este háromnegyed nyolckor utaznak haza a Nyugati pályaudvarról. Méltó lenne, ha fogadásukon, illetve búcsúztatásukon minél több magyar megjelenne.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .