Tisztáznivalók a kormányzattal

Az egyházi vezetők a Magyarországi Református Egyház (MRE) elnökségének meghívására, a központi református székházban tárgyaltak. Rendszeres találkozójuk a testvéri kapcsolatok ápolásán és a személyes beszélgetés lehetőségén túl alkalmat kínál az ökumené és az egyház társadalmi szolgálata időszerű kérdéseinek megbeszélésére is.
A megbeszélés keretében – a Mazsihisszel való előzetes egyeztetés alapján – az egyházak képviselői megállapodtak abban, hogy keresztény–zsidó imaórát szerveznek. A tervek szerint az évenként megtartandó közös imádság részleteinek kidolgozására az egyházak a Keresztény–Zsidó Tanácsot kérik föl.

Az egyház és a kormányzat kapcsolattartásával összefüggő tapasztalatok kicserélése alapján az egyházvezetők több egyenetlenséget is látnak, amelyek megoldására jobb és átláthatóbb információáramlást kérnek és remélnek a kormányzat illetékeseitől. Külön témaként egyeztettek az úgynevezett egyházi pályázatok tapasztalatairól, amelyekkel kapcsolatban aggályosnak tartják, hogy a pályázati kiírás nyitottsága miatt gyakran az egyházak belső rendjét figyelembe nem vevő egyházi szervezetek is pályázhatnak.

A közoktatás területén elsősorban a finanszírozás és az oktatás szervezése terén tapasztalható tisztázatlanságok kapcsán az egyházak vezetői egyértelműen kijelentették, hogy az általuk fenntartott oktatási intézmények kiszámítható működésében érdekeltek, és őrizni kívánják a felekezetileg elkötelezett, minőségi oktatás eredményeit.

Az egyházi vezetők elhatározták, hogy a hit- és erkölcstan oktatásával kapcsolatos egyeztetések megkezdése érdekében közös levélben keresik meg az illetékes kormányzati felelősöket.

Az egyházak cigányság körében végzett szolgálatának különleges és előremutató példái az egyházi cigány szakkollégiumok, amelyek finanszírozásának megoldásával kapcsolatban az egyházi vezetők bizakodással várják az illetékes államtitkársággal való további egyeztetéseket.

Az egyházvezetők a nagyböjt kapcsán, annak lelki aspektusát kiemelve megemlékeztek az emberi igyekezet és a mindennapi fáradozás megszakításának jótékony hatásáról, az elcsendesedés és ima erejéről. A böjt a mérlegelés és a szembenézés, az alázatra és a szelídségre hangoló megállás alkalma, amelyre nagy szüksége van egyházainknak és egész társadalmunknak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .