Tiltakozást váltottak ki a pápaellenes plakátok

Február 4-én, szombaton reggel az olasz főváros számos utcájában olyan plakátokat ragasztottak ki ismeretlenek, amelyeken a pápa haragos arckifejezéssel látható. Az aláírás nélkül megjelent plakát Ferenc pápa intézkedéseit kritizálja. Római dialektusban és tegező formában azt kérdezi a szentatyától, hova lett az irgalmassága: „Felügyelet alá helyeztél egyházi kongregációkat, eltávolítottál papokat, lefejezted a máltai lovagok rendjét és Szűz Mária ferenceseit, tudomást sem vettél bíborosokról.”
Az engedély nélkül kiragasztott plakátok egy részét egyet nem értésük jeleként már a járókelők letépték, a maradékot az önkormányzat távolíttatta el. Az olasz terrorizmusellenes nyomozóhatóság (Digos) nyomozást indított az utcai térkamerák felvételei alapján.
Az olasz katolikus napilap szerint valószínűsíthető, hogy az akció mögött azok a kisebbségben lévő egyházi csoportok állnak, amelyek nem értenek egyet Ferenc pápa tanításával, reformjaival, az átláthatóságra való törekvésével.
Agostino Vallini, a Római egyházmegye pápai helynöke szomorúságának adott hangot, amiért ilyen névtelen, minden tiszteletet nélkülöző kritika jelent meg Ferenc pápa tevékenységéről: „A keresztény hívek és a város lakói nem azonosulnak ezekkel az igaz­ságtalan vádaskodásokkal, és ismételten kifejezik megbecsülésüket, gyermeki tiszteletüket, hálájukat Róma püspöke, Szent Péter utóda személyes evangéliumi tanúságtételéért, evangelizációs tevékenységéért, és azért, hogy közel áll az emberekhez, különösen a szegényekhez.”
Az Egyházon belül és a közösségi oldalakon keresztül is rengeteg reagálás érkezett a plakátokra, az emberek szeretetükről biztosítják Ferenc pápát. Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, a La Civilta Cattolica folyóirat főszerkesztője Twitter-üzenetében azt kifogásolta, hogy a pápa elleni tiltakozást egyesek álnépies nyelven írták, mert azt a látszatot akarják kelteni, hogy az egyszerű emberek véleményét fejezi ki, miközben nekik maguknak fűződik érdekük hozzá. Véleménye szerint ez éppen annak a jele, hogy a pápa helyesen cselekszik, és ezzel sok bosszúságot okoz. Mások kevésbé finoman fejezték ki magukat a Twitteren, nyíltan bírálva a plakát készítőinek rosszindulatát. Volt, aki egyenesen a gonosz lelkek művéről, más fasisztákról beszélt. Egyesek szerint olyan ez, mintha kitüntetést kapott volna a pápa, azt jelzi, hogy a falak, a rasszizmus ellen cselekszik.
Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa is ellenérzésének adott hangot, szerinte a plakát „az ördög műve, aki meg akar osztani minket”. A Tgcom24 online hírcsatorna kérdésére a bíboros elmondta, hogy az egyházi életben nem szabad ilyen módon cselekedni, és nem is szabad reklámot csinálni azoknak, akik névtelenül állnak elő a véleményükkel. A bírált intézkedésekkel (a Máltai Lovagrend és a Szűz Máriának szentelt dél-olaszországi ferences rend ügye, a bíborosok levele) kapcsolatban kijelentette: „A pápa vezeti az Egyházat, ha probléma van, intézkednie kell.”

Forrás: Avvenire

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .