Testi-lelki wellness


– Számtalanszor tapasztaljuk – kezdte mondandóját Gorove László –, hogy a házaspárok között végzett szolgálatunkhoz „odafentről” kapjuk az indíttatást. Mindig igyekszünk figyelembe venni a világi ember érdeklődését. Így jutunk el egy-két olyan megoldáshoz és programhoz, amely szemmel láthatólag segít megújítani a keresztény házasságokat. Ilyen például az, hogy a mostanság divatos Valentin-napon, azaz február 14-én szerelmesek miséjét tartunk a plébánián: olyankor a prédikáció és az egész liturgia kimondottan szerelmespároknak, házaspároknak szól. A szertartás végén a párok tagjai megáldják egymást. Egy másik kezdeményezésünk a háromnapos úgynevezett wellness-lelkigyakorlat: ennek keretében a lelkigyakorlat hagyományos elemeit, az előadást, az elmélkedést, az imádságot és a szentmisét összekötjük a wellness-szálloda nyújtotta kényelemmel, elengedettséggel – ez nagyszerű pihenési és megújulási lehetőség a házaspárok számára. Az első ilyen lelkigyakorlatot 2005-ben tartottuk, hatalmas érdeklődés mellett, csaknem száz házaspár részvételével. Azóta úgy alakult, hogy a létszám ötvenöt és hetven házaspár között mozog: egy részük rendszeresen részt vesz ezeken a hétvégéken, mások újonnan érkeznek. A helyszín mindig egy-egy wellness-szálloda, teljes ellátással; a létszámhoz mérten igyekszünk a családosok számára is elfogadható árat kialkudni. A megszokott szolgáltatások: az uszoda, a szauna és a konditerem használata mellett pénteken este, szombaton délután és vasárnap délelőtt van egy-egy lelki program. A szombat este mindig kötetlen: valamilyen lelki tartalmat hordozó műsor, esetleg rövid színdarab után zenés-táncos szórakozás következik, s ez romantikus lehetőséget biztosít a házaspároknak.

– Ezek a lelkigyakorlatok – veszi át a szót Krisztina – remek evangelizációs alkalmak a pároknak, elsősorban azoknak a férjeknek, akik egy hagyományos keretű lelkigyakorlattól idegenkednek. Az ilyen hétvégék viszont nagyon tetszenek nekik. Másfelől egy-egy lelkigyakorlat a szállodai személyzet felé is evangelizációs lehetőség. Előfordult, hogy mentősként részt vettünk egy konferencián egy olyan szállodában, ahol évekkel korábban már wellness-lelkigyakorlatot tartottunk. Amikor a recepciós meglátott minket, lelkesen tudakolta, mikor hozzuk el megint azt a sok lelkigyakorlatozó embert, mert olyan példamutató társaság azóta sem járt a szállodájukban. A személyzetnek feltűnt, hogy a lelkigyakorlatozók egy másik, vonzó értékrendet képviselnek.

– Munkám során időről időre átélem – zárja a beszélgetést Krisztina –, hogy Isten újabb kalandokra hív. Lelkigondozóként mindig arra az élethelyzetre kell figyelnem, amelyben magam is vagyok. Ez a hozzáállás nagyon sok jót eredményez. Most, hogy a gyerekeim lassan felnőttek, azzal foglalkozom, hogy milyen a jó anyós, milyen a jó nagymama. Mit kezdek magammal, amikor a gyerekeim már elköltöztek tőlem, mennyire folyok bele az életükbe? Hogyan élem meg a házasságom második felét a férjemmel kettesben? Az is roppant lényeges, hogy mit kezdek az öregedéssel a mai világban, amely ezt a kérdést képtelen megfelelően kezelni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .