Templomból újra templom

Pedig valójában egy hitből, szeretetből, áldozatból alkotott gyöngyszemet hoztak létre azok a legkiválóbb művészek, tervezők, iparosok, akik a cukorgyári munkásokkal és a településtől távolabb eső telepen élőkkel együtt elhatározták, hogy kápolnát építenek az Isten dicsőségére és lelkük épülésére. Számos kiváló ember, köztük a Cukorgyárak Országos Egyesületének alelnöke, darufalvi Patzenhofer Konrád személyes támogatásával épült fel a lelki felfrissülésre vágyó telepiek temploma, Kölber Henrik gyárigazgató irányítása alatt. A pécsi Zsolnay-gyárból hozott majolikacseréppel fedték az épületet, süttői márványból építették az oltárt, s a Róth Miksa készítette, magyar szenteket ábrázoló, színes ólomablakokon át beáramló fény vezette az imádkozó tekintetet a Fentebbvaló közelébe.


A hely szelleme, a történelmi örökség és az építők emléke – ahogyan Szabó Tamás polgármester fogalmazott – fontos a város mai lakói számára is. Szerencsére Gedő Attila plébános fáradhatatlan buzgalma, az egyházmegye segítsége lehetővé tette, hogy a 2007- es Szent Erzsébet-év óta megszépült műemlék épület a régi pompájában fogadja a betérő híveket.

A Szent Erzsébet-kápolna nyolcvanadik évfordulóján megtartott szentmisén Spányi Antal megyés püspök megáldotta az ünnepi alkalomra felajánlott kétszáz Erzsébet-kenyeret, valamint felszentelte azt az emléktáblát, amelyet az évforduló tiszteletére a kápolna falán helyezett el az egyházközség.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .