Téli veszélyek

Ha azonban az immunrendszert a hideg idő legyengíti, az orrban, torokban folyamatosan jelen levő kórokozók erőre kapnak, szaporodni kezdenek, és különféle gyulladásos reakciókat váltanak ki. E tüneteket nevezzük népiesen náthának.

Az ilyen fertőzések 80–90 százaléka vírusos eredetű. Éppen ezért a nátha első tüneteire bekapkodott antibiotikum nem hogy nem használ, de kifejezetten árt. Még ha lázassá válunk, akkor sem kell feltétlenül és azonnal antibiotikumot szedni. Nyugati országokban háromnapos lázas állapot után tartják érdemesnek az orvoshoz fordulást. Ha ezen belül az orvos mégis antibiotikumot ír fel, külön meg kell indokolnia a hivatalos szervek felé, hogy miért teszi. A vírus okozta lázak három-négy nap alatt spontán csillapodnak. A 38 fokig felmenő lázat egy ép keringésű és egyebekben egészséges gyermek esetében nyugodtan hagyhatjuk csillapítás nélkül. Magasabb testhőmérsékleten ugyanis nehezebben szaporodnak a kórokozók. A láz a természet bölcs védekező reakciója a fertőzésekkel szemben. Kimutatták, hogy bárányhimlős gyermekekben, ha nem csillapították azonnal és teljesen a lázukat, sokkal kedvezőbben alakult a betegség. Lázas állapotban természetesen több folyadékot kell fogyasztani, és a fizikai megterhelést kerülni kell.

Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha a láz 38,5–39 fok fölé megy (még ez sem zárja ki a vírusos eredetet), s ha a szokásos tüneteken kívül egyéb is jelentkezik, ha a beteg nem itatható, vagy a lázas állapot három napon túl is fennáll.

Az immunrendszernek kell a küzdelem. Manapság mindent megteszünk – helytelenül –, hogy gyerekeinknek semmiért ne kelljen küzdeniük. Ugyanígy vagyunk az immunrendszerrel is. Pedig egyiknek sem teszünk jót ezzel, hiszen a küzdelem által tanulnak, erősödnek, hogy később helytálljanak. Kimutatták, hogy azok közt, akik az NDK-ban születtek, és akiket gyerekkorukban az akkori normák szerint nagyon korán közösségbe kellett adni, s így korán és sok betegségen estek át, sokkal kevesebb volt később a tumoros megbetegedés, mint a széltől is óvott NSZK-s társaik körében. Immunrendszerük megtanulta a dolgát.
gyermekgyógyász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .