Távirat a tűzvész sújtotta Görögországba

Az áldozatok között több gyermek is van. A görög kormányfő háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a tragédia miatt. Hatszáznál is több tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat.
A Szentatyát mélyen elszomorította a görögországi tűzvész híre. Július 24-én kelt táviratában kifejezte szívből jövő együttérzését mindazok iránt, akiket érint a tragédia. Az elhunytakat a mindenható Isten irgalmas szeretetébe ajánlotta, és arra buzdította a polgári hatóságokat és a mentésben részt vevőket, hogy folytassák erőfeszítéseiket. A gyászolókra az Úr vigaszt hozó és erőt adó áldását küldte Ferenc pápa.
Sebastianos Rossolatos athéni katolikus érsek, a görög püspöki konferencia elnöke a SIR olasz hírügynökségnek adott nyilatkozatában valóságos pokolnak nevezte a történteket. Óráról órára nő az áldozatok és a sérültek száma. Intenzitása és nagy kiterjedése miatt a tűz súlyos pusztítást okoz. Az érsek is imádkozik mindazokért, akik meghaltak, megsérültek, vagy mindenük odaveszett a tűzvészben.
A főpásztor elismerését fejezte ki azoknak, akik életüket kockáztatva részt vesznek a segítségnyújtásban. „Ezeknek az eseményeknek el kell gondolkodtatniuk minket a környezetünk tiszteletben tartásáról, amely a szabályok betartásán keresztül is megvalósul. Nem szabad ellenőrzés és a szükséges engedélyek nélkül lakóházakat építeni. A mostanihoz hasonló katasztrófák okai gyakran az emberek törvénysértő cselekedeteiben keresendők” – mutatott rá az athéni katolikus érsek.
Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a tűzvésszel kapcsolatban közzétett nyilatkozatában így fogalmaz: „Döbbenettel figyeljük a hatalmas tüzek miatt Attika tartományban zajló drámai eseményeket. Emberi életek és tulajdonok vesznek oda, s elpusztul az erdők gazdagsága.” A pátriárka nyilatkozatában azt írta: lélekben csatlakozik Jeromos athéni ortodox érsek és a többi metropolita imájához. Isten segítségét kéri, hogy mielőbb fékezze meg ezt az óriási emberi és ökológiai katasztrófát, amelynek következményei felmérhetetlenek. Kéri Istent, hogy adjon erőt az áldozatok és a sérültek hozzátartozóinak. A pátriárka szolidaritását fejezte ki az érintetteknek, és támogatásáról biztosította az Egyházat.
Forrás: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .