Tanú, mester és nevelő

A kitüntetést minden évben három pedagógus kapja Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én vagy e dátumhoz közeli napon. Egy személy a Kalocsa–kecskeméti főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézményekből, egy a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolákból, és egy a Kalocsa önkormányzata által fenntartott iskolákból. A díjra érdemeseket a tantestületek jelölése alapján a fenntartók felügyeleti bizottsága nevezi meg. A díj odaítélésének feltételei a tanításban eltöltött legalább tíz év, kiváló szakmai felkészültség, hivatástudat, gyermekszeretet, eredményes tanítás és nevelés, kollegiális kapcsolat a pedagógustársakkal, egyházi és szerzetesi iskolákban elkötelezett keresztény élet, önkormányzati iskolában példás magánélet.

A díjazott a Kalocsa–kecskeméti főegyházmegye részéről bronz emlékplakettet kap, intézményi fenntartója részéről pedig egyhavi bérnek megfelelő pénzjutalomban részesül.

A május 15-én délután tartott ünnepségen Udvardy György mondott beszédet, amelyben a pedagógiai munkát „az emberi lét teljességére irányuló, szentségi pedagógiának” nevezte. – Minden pedagógus szembesül azzal munkája során, hogy nem elegendő pusztán az értelem fejlesztése, az ismeretek átadása: az emberi lélek mélyén lévő rosszat is gyomlálnia kell – mondta. E munkában nagyon fontos, hogy milyen értékek szerint nevelünk, de még fontosabb a pedagógus személyisége, megkérdőjelezhetetlen szakmai tudása és emberi hozzáállása – hangsúlyozta.

Idén Szabadiné Huszka Éva, a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola tanárnője, Weninger Endréné, a kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tanárnője, valamint Váradiné Grósz Éva, a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola tanárnője vehette át a díjat.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .