Találkozási pont Nagycenken

Délelőtt ünnepi szentmisével vette kezdetét a program. Első találkozásként az Úrral lehettek együtt a fiatalok, majd pedig a találkozó meghívott vendégeivel, az egyházmegye horvátságával ismerkedhettek meg. Az undi horvát zenekar előadásában felhangzó énekekkel kísért szentmisét Mogyorósi Márk mosoni káplán mutatta be, aki szentbeszédében az Úrral és az egymással való találkozásra, egymás szeretetteli megismerésére és elfogadására buzdított. Márk atya ezután horvát identitását büszkén ápoló papként a Győri egyházmegyében élő szórványhorvátság lelkiségéről beszélt, végül pedig még néhány horvát szót is tanított az egybegyűlteknek.


A szentmise után a templomi csoportkép elkészítése következett, majd a résztvevők az Úrhoz fűződő kapcsolatuk szimbolikus megerősítéseként lakatot helyeztek el egy külön erre a célra felszerelt – s az elkövetkező években remélhetőleg tovább gyarapodó – lakatfalon. A batyus ebéd, a plébánia udvarán való önfeledt játék és a személyes találkozás perceit Pipó József bűvészelőadása tette még színesebbé.

Délután bemutatkoztak a Harmadik Világ Szegényeinek Szolgái, akik szociális szolgálatukról tettek tanúságtételt. Ezt követően a brazíliai Shalom közösség tagjaival nyílt lehetőség a találkozásra. Ilyen az én papom címmel rendhagyó papi kerekasztal-beszélgetés kezdődött ezután: helyi fiatal atyák válaszoltak a jelenlévők kérdéseire. A találkozások napjának zárásaként szentségimádást vezetett Németh István peresznyei plébános.

Fotó: Paksa Balázs

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .