Találkozás a teremtett világgal

Ha az egykori pannonhalmi monostor kórházmestere időnként letekintene az égből, elégedetten állapíthatná meg, hogy több száz évvel későbbi rendtársai jól sáfárkodnak a rájuk bízott örökséggel. Márton páter a XIII. században ugyanis nemcsak a kolostori ispotály vezetője volt (ahol a szerzetesek mellett a környékbeli lakosságot is gyógyították), hanem a gyógynövényágyások gondos felügyeletét is ő látta el. Volt a kertben mindenféle illatos növény: a máig ismert borsikát, citromfüvet, rozmaringot, borsmentát és a zsályát termesztették közülük a legszívesebben. Megtalálható volt itt a Bibliából ismert izsóp is, melyet fertőtlenítő hatása miatt kedveltek az ókori emberek.

Sankt Gallen kolostorának a IX. századból fennmaradt tervrajzából ismert, hogy a szerzetesek az akkori monostorok környezetében tizenhat, alig két méter oldalhosszúságú, négyszögletes, könnyen hozzáférhető ágyást alakítottak ki a gyógynövények számára. E terv alapján készült el a pannonhalmi bemutató kert is, amelyben többnyire ugyanazokat a gyógynövényeket tekinthetik meg az érdeklődők, amelyeket a szerzetesek annak idején is termesztettek a betegek épülésére s nem utolsósorban ételeik ízesítésére.

A középkori kolostori gyógynövénykultúra felélesztése egy évekkel ezelőtt megálmodott koncepció része, amelynek eredményeit az évek során folyamatosan élvezhették a Pannonhalmára látogató hazai és külföldi turisták – mondja Pottyondy Ákos, a gyógynövénykert vezetője. Először rendbe hozták a főapátság közvetlen környezetét, felújították a belső udvarokat, majd megépült a Kosarasdombi étterem, a parkoló és a mélygarázs, s elkészült az élénk érdeklődést kiváltó Szent Jakab-zarándokház – augusztus közepétől pedig már a gyógynövénytermesztés rejtelmeibe is betekinthetnek az érdeklődők.

Az álmok megvalósulásához – amelyek pontos elképzelésekben öltöttek testet – egy európai uniós pályázat, valamint jelentős állami és saját társfinanszírozás biztosított lehetőséget. Fontos volt a bencéseknek, hogy fenntartható, saját lábán is megálló, mások számára is példaértékű fejlesztést valósítsanak meg.

Szent Márton hegyén megtapasztalhatja az ember, hogy összhangot lehet teremteni, személyes kapcsolatba lehet kerülni a teremtett világgal, amelynek fontos részét jelentik a gyógynövények is. Különleges többletet ad idehaza e szemlélet értékéhez, hogy Magyarországon és magyar szerzetesek mutatják fel nekünk. Jó példája lehet e kezdeményezés annak, hogy a mai ember hogyan léphetne ki azokból a brutális stresszhelyzeteket produkáló, alkohol-, gyógyszer- vagy kábítószer- fogyasztáshoz vezető körökből, amelyekbe napról napra belekényszerül vagy belekényszerítik. Az emberi léptékű pannonhalmi környezetben testi-lelki egészséget, nyugalmat, békét találhatunk.

Nem feltétlenül a nagyvárosi lét, hanem a természet ismeretének hiánya okozza a legtöbb szenvedést. A mai kor szülötte sok esetben csak mesterséges válaszokat tud adni azokra a kérdésekre, amelyekre évezredek óta léteznek olyan megoldások, amelyeket megértve és használva sokkal harmonikusabb világot tudunk teremteni magunk körül.

A gyógynövényház bemutató boltjában a látogatók megismerkedhetnek azokkal a termékekkel – teákkal, likőrökkel, illóolajokkal, szappanokkal –, amelyek egy részét a helyben termesztett gyógynövényekből állítják elő a főapátság munkatársai. Szemlélődés vagy vásárlás közben alkalom nyílik arra is, hogy a szakemberek az egyes növények használatával kapcsolatos, személyre szóló tanácsokkal lássák el az érdeklődőket. Akár azt is megmutatják, hogyan lehet házi gyógynövénykertet létrehozni egy tízemeletes ház erkélyén.

„Csak a csillagos ötös minőséggel elégszünk meg” – mutat körbe a termékeken az agrármérnök végzettségű fiatal vezető. „Mulassunk, de csak kiváló minőségű teákat vagy bort igyunk, érezzük jól magunkat, de ne önpusztító módon. Ha csinálunk valamit, az legyen rendben” – mondja biztató mosollyal a szeme sarkában. Milyen jó, hogy a pannonhalmi bencések több évszázados hagyományaikat, tudásukat nemcsak falaik közt őrzik, hanem mindnyájunk épülésére a külvilággal is megosztják. Ez a hely arra szolgál, hogy a hisztérikusan rohanó időben hagyjuk kint a hétköznapok sarát, álljunk meg, gondolkodjunk el kicsit. De talán még ennél is fontosabb, hogy vigyük magunkkal innen a hely szellemét, a „csillagos ötös” minőségű békét, a nyugalmat és biztonságot.

Ülök a gyógynövényház panorámás teraszán. A szikrázó napsütésben vibrál az „ezerillatú” levegő. Fülembe csengenek a szebbnél szebb, betegségeket, fájdalmakat elűző, bátorító, kitartásra serkentő, szép álmokat hozó gyógynövények nevei, lassú kortyokban ízlelgetem a hűtött levendulaszörpöt.         Megfoghatatlanul szelíd, finom ízt érzek a számban szétomlani… Lassan betakar a csönd, s már csak azt kívánom: „pillanat, maradj velem…”

Fotó: Pottyondy Ákos
 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .