Szovjet emlékműből oltár

Fotó: Bertáné Pintér Katalin

 

„Az alsószentiváni fatimai kegyhely oltárát képező kőtömb, amely a szovjet hatalom dicsőségét hirdető hősi emlékmű alapja volt, mostantól jelképezze, hogy az emberiség történelme Isten kezében van” – mondta Spányi Antal püspök december 3-án, a Fejér megyei község kegytemplomának megáldásán.
A fatimai jelenések 100. évfordulójára megújult a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első hazai kegyhelye, amely mostantól új környezetben fogadja a zarándokokat Alszó­szent­ivánon. A kegyszobor körül felújították a teljes templombelsőt, amelynek különlegessége, hogy új oltárát az egykor Esztergomban felállított szovjet hősi emlékmű kövéből faragták ki. Az oltár így nemcsak Krisztust szimbolizálja, hanem azt is, hogy a fatimai üzenetek beteljesednek.
A Szűzanya fatimai megjelenéséről 1951. május 13-án emlékeztek meg először a dél-mezőföldi településen. A kis falu azóta zarándokhely: katolikus templomában májustól októberig minden hónap 13-án zarándokok sokasága köszönti a Szent Szüzet és kéri közbenjárását.
Spányi Antal püspök beszédében a kegyhely jelentőségét hangsúlyozta: e különleges oltárnak erős üzenete van a magyar társadalomban és az egész keresztény Európában is. Ami itt történt, az összefogás eredménye. Száz évvel ezelőtt Fatimában megjelent a Boldogságos Szűz, majd ötven évvel később a székesfehérvári püspök megálmodott egy templomot, és idehozatta ezt a kegyszobrot, hogy az országban elsőként fatimai kegyhelyet hozzon létre.
„Ez az álom most teljesedett be, hiszen október 3-án átadhattuk a megújult szabadtéri liturgikus helyet, most pedig megáldjuk a megújított templomot és plébániaépületet. Felszenteljük azt az oltárt, amelynek köve korábban egy rettegett állami hatalom dicsőségét és erejét hirdette. Az emberek azt gondolták: aki ekkora emlékművet képes állítani, annak semmi sem állhat ellen. A kő azonban mostantól kezdve Krisztus áldozatának megjelenítését szolgálja, oltár lesz, ahol Isten nekünk adja feláldozott életét.”
„Kérjük hát Isten kegyelmét az oltárra, az életünkre, erre a közösségre, egész nemzetünkre, hazánkra és Európára. Mert nemcsak a templomnak kell látványosan megújulnia, hanem az emberek lelkében, az itt élők és az ideérkezők életében is változást kell hoznia a fatimai üzenetnek” – fogalmazott a főpásztor.
A szentmisében a megyéspüspök felszentelte az oltárt. A szentelési imádságot követően Krisztus öt sebének jelképeként az oltárt öt helyen megkente a szent olajjal, a krizmával, majd tömjént égettek ezeken a helyen.
A szertartás végén az oltáron elhelyezték a terítőt, a díszítést, és a főpásztor meggyújtotta a gyertyákat. A szentelést követően a mise az Eucharisztia liturgiájával folytatódott. A szentáldozás után került sor a tabernákulum megáldására.
Az ünnepi eseményen Alsószentiván és környéke közéleti vezetői is részt vettek. A szentmisén a templom kórusa végezte a zenei szolgálatot.
A liturgia végén Spányi Antal megyéspüspök meggyújtotta a templom adventi koszorúján az első gyertyát. A mise után a helyi Fatimai Boldogasszony Általános Iskola diákjai adventi műsort adtak elő.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .