Szőnyi Zsuzsára és a Triznya-kocsmára emlékeztek Rómában

Délelőtt emléktáblát helyeztek el Szőnyi Zsuzsa és Triznya Mátyás egykori római lak­helyénél. Az eseményen Róma műemlék­védelmi hivatalának vezetője, Maria Vittoria Mancinelli röviden megemlékezett a házaspárról, amely 1949-ben telepedett le a város San Saba negyedében, a Via Annia Faustina 19. szám alatti házban. 1960-tól 2011-ig itt működött az általuk létrehozott „Triznya-kocsma”, amelynek látogatói közül Maria Vittoria Mancinelli külön kiemelte az Olaszországban is igen kedvelt Márai Sándor írót és Tolnay Károly (Charles de Tolnay) művészettörténészt, világhírű Michelangelo-kutatót, aki rövid római tartózkodását követően Firenzében tevékenykedett a Casa Buonarroti igazgatójaként. Megemlítette továbbá Békés Gellért teológust, aki évekig a Szent Anzelm bencés kolostor és a Pápai Gergely Egyetem tanára, valamint a ­Katolikus Szemle szerkesztője volt; továbbá ­Peskó Zoltán karmestert, zeneszerzőt, a bolo­gnai operaház egykori igazgatóját.
A megemlékezés kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a Falconieri-palotában, a Római Magyar Akadémia székhelyén, ahol Pál József italianista, egyetemi profeszor; Harsányi Pál ­Ottó ferences szerzetes, a római Pápai Szent Antal Egyetem erkölcsteológia-tanára; Ugo Detti nyomdász; Somogyi Viktória, a Vatikáni Rádió magyar adásának munkatársa, valamint Gilberto Martinelli rendező elevenítette fel a Triznya-kocsma történelmi és kulturális jelentőségét. A megemlékezés Bekker Dániel zongora­művész Liszt-emlékhangversenyével zárult.

Forrás és fotó: Római Magyar Akadémia

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .